Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Lehdistönvapaus kiistakapulana YK:ssa

YK, New York (IPS – Aruna Dutt) Lehdistönvapauden puolustajat juhlivat pientä voittoa YK:ssa heinäkuun lopulla, kun Committee to Protect Journalists (CPJ) sai siltä pitkään evätyn konsultatiivisen aseman maailmanjärjestö talous- ja sosiaalineuvostossa (Ecosoc).

Ecosoc hyväksyi 25. heinäkuuta CPJ:n hakemuksen, joka oli neljästi hylätty järjestön kansalaisjärjestökomiteassa, kertoo CPJ:n johtoon kuuluva Courtney Radsch.

Lehdistönvapaus on olennainen osa YK:n ihmisoikeusjärjestelmää, mutta moni järjestön jäsenmaa loukkaa sitä jatkuvasti säätämällä rajoittavia lakeja, vangitsemalla ja surmaamalla toimittajia sekä jättämällä ammattikuntaan kohdistuvat rikokset rankaisematta.

Yhdysvallat ajoi aktiivisesti CPJ:n pääsyä Ecosociin. Maan YK-lähettiläs Samantha Power muistutti heinäkuun kokouksessa, että neljässä vuodessa, jotka CPJ odotti hyväksyntää, sen tilastojen mukaan journalisteja vangittiin 863, tapettiin 304 ja 19 katosi.

Radschin mukaan osa YK:n jäsenmaista haluaa sulkea kriittiset kansalaisjärjestöt systeemin ulkopuolelle, koska ne paljastavat kyseisistä valtioista kiusallisia asioita. CPJ:n hyväksyminen Ecosociin muuttui poliittiseksi kysymykseksi, eikä etusijalla ollut se, toimiiko järjestö YK:n periaatteiden edistämiseksi, hän sanoo.

Kansalaisjärjestöjen Civicus-verkoston  Mandeep Tiwana sanoo CPJ:n tapauksen osoittavan, ettei YK suhtaudu vakavasti lehdistönvapauteen.

Ecosocin kansalaisjärjestökomiteassa on edustajat 19 valtiosta, jotka on valittu maantieteellisin perustein. Kaudella 2015–2018 komiteaan kuuluvat Azerbaidžan, Burundi, Etelä-Afrikka, Guinea, Intia, Iran, Israel, Kiina, Kreikka, Kuuba, Mauritania, Nicaragua, Pakistan, Sudan, Turkki, Uruguay, Venezuela, Venäjä ja Yhdysvallat.

Tiwanan mielestä on ironista, että järjestöillä ei ole edustusta Ecosocin kansalaisjärjestökomiteassa. Mukana on sen sijaan useita hallituksia, jotka tukahduttavat järjestöjen toimintaa.

Ecosoc on myöntänyt konsultatiivisen aseman yli 4 000 kansalaisjärjestölle. Se oikeuttaa järjestöt osallistumaan kansainvälisiin YK-konferensseihin sekä niitä valmisteleviin kokouksiin.