Uutiset / 08.08.2016

Lehdistönvapaus kiistakapulana YK:ssa

Ecosoc hyväksyi 25. heinäkuuta CPJ:n hakemuksen, joka oli neljästi hylätty järjestön kansalaisjärjestökomiteassa, kertoo CPJ:n johtoon kuuluva Courtney Radsch.

Lehdistönvapaus on olennainen osa YK:n ihmisoikeusjärjestelmää, mutta moni järjestön jäsenmaa loukkaa sitä jatkuvasti säätämällä rajoittavia lakeja, vangitsemalla ja surmaamalla toimittajia sekä jättämällä ammattikuntaan kohdistuvat rikokset rankaisematta.

Yhdysvallat ajoi aktiivisesti CPJ:n pääsyä Ecosociin. Maan YK-lähettiläs Samantha Power muistutti heinäkuun kokouksessa, että neljässä vuodessa, jotka CPJ odotti hyväksyntää, sen tilastojen mukaan journalisteja vangittiin 863, tapettiin 304 ja 19 katosi.

Radschin mukaan osa YK:n jäsenmaista haluaa sulkea kriittiset kansalaisjärjestöt systeemin ulkopuolelle, koska ne paljastavat kyseisistä valtioista kiusallisia asioita. CPJ:n hyväksyminen Ecosociin muuttui poliittiseksi kysymykseksi, eikä etusijalla ollut se, toimiiko järjestö YK:n periaatteiden edistämiseksi, hän sanoo.

Kansalaisjärjestöjen Civicus-verkoston  Mandeep Tiwana sanoo CPJ:n tapauksen osoittavan, ettei YK suhtaudu vakavasti lehdistönvapauteen.

Ecosocin kansalaisjärjestökomiteassa on edustajat 19 valtiosta, jotka on valittu maantieteellisin perustein. Kaudella 2015–2018 komiteaan kuuluvat Azerbaidžan, Burundi, Etelä-Afrikka, Guinea, Intia, Iran, Israel, Kiina, Kreikka, Kuuba, Mauritania, Nicaragua, Pakistan, Sudan, Turkki, Uruguay, Venezuela, Venäjä ja Yhdysvallat.

Tiwanan mielestä on ironista, että järjestöillä ei ole edustusta Ecosocin kansalaisjärjestökomiteassa. Mukana on sen sijaan useita hallituksia, jotka tukahduttavat järjestöjen toimintaa.

Ecosoc on myöntänyt konsultatiivisen aseman yli 4 000 kansalaisjärjestölle. Se oikeuttaa järjestöt osallistumaan kansainvälisiin YK-konferensseihin sekä niitä valmisteleviin kokouksiin.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.