Uutiset / 15.10.2013

Lehdistönvapaus kapenee Yhdysvalloissa

Virkamiehet eivät enää uskalla puhua toimittajille, ja toisaalta journalistit pelkäävät vuodetun tiedon julkistamisesta koituvia juridisia seurauksia.

Committee to Protect Journalists (CPJ) raportoi, että vuoden 1917 vakoilulain nojalla nostettujen syytteiden määrä on noussut hälyttävästi Yhdysvalloissa. Vuoteen 2009 mennessä lain turvin oli pantu syytteeseen kaikkiaan kolme virkamiestä, mutta sen jälkeen tapauksia on jo kahdeksan: kuusi virkamiestä ja kaksi elinkeinoelämän edustajaa.

”Obaman hallinnon vuotojen vastainen sota on jyrkässä ristiriidassa presidentin liittovaltion hallinnon läpinäkyvyyden lisäämistä koskevan tavoitteen kanssa”, raportin laatinut Leonard Downie Jr. paheksuu. Hän johti aiemmin The Washington Postin toimitusta.

Liian tiukka rajaus

Yhdysvalloissa paljastui hiljan, että oikeusministeriö oli vakoillut uutistoimisto AP:n puhelutietoja liittyen juttuun, jossa AP paljasti USA:n salaisen tiedusteluoperaation Jemenissä.

Ministeriö ilmoitti AP:lle puhelutietojen takavarikoinnista toukokuussa, kolme kuukautta tapahtuneen jälkeen. Sen seurauksena senaatin lakiasiainkomitea hyväksyi uuden lain estämään sitä, että toimittajat voidaan pakottaa luovuttamaan luottamuksellista aineistoa.

Arvostelijoiden mukaan laki kuitenkin rajaa journalisteiksi vain uutisviestimien palkkalistoilla olevat. Laki voisi estää journalismin harjoittamisen bloggareilta ja muilta viestimien ulkopuolisilta toimijoilta, Jillian York arvioi. Hän johtaa Electronic Fronties Foundationin sananvapausohjelmaa.

Yorkin mielestä journalistinen toiminta pitää määritellä mahdollisimman väljästi, jotta taataan tiedon vapaa liikkuminen.

Arvostelijoiden mukaan hallitus on sen sijaan määritellyt kansallisen turvallisuuden liian väljästi, mikä mahdollistaa laajan tietojen salaamisen.

”Viime aikojen vuodot eivät paljasta ainoastaan sitä, että hallitus yrittää rajoittaa ilmaisunvapautta. Ne kertovat, että hallituksemme puuhaa asioita, jotka ovat vastoin omia lakejamme ja kansainvälisiä humanitaarisia lakeja”, Pen-järjestön Freedom to Write -ohjelman johtaja Larry Siems sanoo.

Virkamiehet kyttäämään toisiaan

Viime aikojen tunnetuin tietovuotaja on Venäjältä turvapaikan saanut Edward J. Snowden.

Obaman hallinnon uudet seurantamenetelmät ovat nyt tehneet virkamiehille entistä vaikeammaksi lähestyä mediaa.

Insider Threat Programme pyrkii estämään vuotoja määräämällä liittovaltion työntekijät raportoimaan kollegojensa epäilyttävästä käytöksestä.

Downie Jr. sanoo, että kun virkamiehet on pantu kyttäämään toisiaan, kukaan ei ole halukas vastaamaan toimittajien soittoihin.

Myös USA:ssa toimivien ulkomaisten toimittajien olot heikkenevät.

”Yksi huolestuttavimmista havainnoistamme on se, että ulkomaisilta toimittajilta puutuu kaikki suoja, joka kotimaisilla voi olla. Ulkomaalaisten on valitettavasti toimittava sillä oletuksella, ettei heidän tietoliikenteensä ole turvassa”, CPJ:n toimitusjohtaja Joel Simon kertoo.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.