Uutiset / 09.11.2015

Lehdistönvapaus horjuu taas Zimbabwessa

Tunnettu toimittaja ja ihmisoikeuspuolustaja Itai Dzamara katosi 9. maaliskuuta sen jälkeen, kun hän oli johtanut presidentti Robert Mugaben eroa vaatineita mielenilmauksia. Dzamaran olinpaikka on yhä tuntematon.

Toimittaja Patrick Chitongo tuomittiin kesäkuussa vuodeksi vankeuteen rekisteröimättömän Southern Mirror –lehden julkaisemisesta.

Marraskuun 2. päivänä pidätettiin valtiollisen Sunday Mail –viikkolehden päätoimittaja Mabasa Sasa, tutkiva toimittaja Brian Chitemba ja reportteri Tinashe Farawo syytettyinä valheiden julkaisemisesta. Lehti oli väittänyt korkeiden poliisivirkailijoiden olevan osallisina norsujen salametsästyksessä Hwangen kansallispuistossa.

”Tapaus viestii selvästi siitä, että valtio on valmis käymään jokaisen vallanpitäjien etuja uhkaavan journalistin kimppuun. Yksityisen puolen toimittajien kannattaa taas varautua pahimpaan, koska he ovat se todellinen kohde”, sanoo palkittu ihmisoikeuspuolustaja Terry Mutsvanga.

Kolme pidätettyä toimittajaa tuotiin 4. marraskuuta käsiraudoissa ja raskaassa poliisivartiossa oikeuteen. Heidät päästettiin takuita vastaan vapaiksi, mutta jutun käsittely jatkuu 27. marraskuuta.

Zimbabwen vuoden 2013 perustuslaki takaa sanan- ja tiedonvälityksen vapauden. Ironiaa vahvistaa se, että toimittajien pidätys osui päivälle, jonka YK on omistanut taistelulle journalisteihin kohdistuneiden rikosten rankaisemattomuutta vastaan

Paluuta vanhaan

Kolme päivää myöhemmin freelancevalokuvaaja Chrispen Ndlovu joutui poliisien pahoinpitelemäksi Zimbabwen toiseksi suurimmassa kaupungissa Bulawayossa. Hän kuvasi poliisien ja taksimiesten välille syntynyttä kärhämää.

”Tämä on paluuta vanhaan tiedonvälityksen tukahduttamiseen ja itsesensuurin lietsontaan. Valtiokoneisto osoittaa piittaamattomuutta lakia ja varsinkin perustuslakiin selvästi kirjattua lehdistönvapauden kunnioittamista kohtaan”, sanoo politiikan tutkija Rashwit Mkundu.

”Olemme todella järkyttyneitä. Aiemmin ahdisteltiin yksityisen median toimittajia, mutta nyt pidätetään journalisteja valtion viestimistä, joita ennen pidettiin pyhinä lehminä. Pelkoon on todella aihetta”, sanoo Zimbabwen journalistiliiton pääsihteeri Foster Dongozi.

Amnesty International tuomitsi toimittajien pidätykset tyrmistyttävänä yrityksenä kahlita lehdistönvapautta.

Tarkkailijat epäilevät, että hyökkäys journalisteja vastaan heijastelee valtataistelua hallitsevan Zanu-PF-puolueen sisällä. Mugabe syytti lokakuussa yksityistä mediaa yrityksistä hajottaa puolue kertomalla sen sisäisistä kiistoista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.

Journalistiliitto: Hallituksen päätös tukea Julkisen sanan neuvostoa on oikea 

Oikeusministeriö kertoi 4.9, että se esittää Julkisen sanan neuvoston toimintaan ensi vuodelle 102 000 euron avustusta. Tänä vuonna JSN sai toimintaansa valtiolta 135 000 euroa vuodessa. 

Kustannustoimittajien palkat nousevat lokakuussa

Lokakuun alusta korotetaan henkilökohtaisia palkkoja, vähimmäispalkkoja ja harjoittelupalkkoja. Lisäksi maksetaan yrityskohtainen erä.