Uutiset / 02.03.2012

Kuuban naistoimittajat testaavat taas rajoja

”Emme olleet silloin mukana, mutta seuraamme Magínin viitoittamaa tietä esteistä huolimatta”, Helen Hernández sanoo. Hän kuuluu kolmen naistoimittajan porukkaan, joka alkoi viime vuonna järjestää kulttuuria ja sukupuolten tasa-arvoa käsitteleviä keskusteluja otsikolla Epäilevä katse.

Hernández julkaisi viime vuonna kirjan Naiset kriisissä: Feminismi 1990-luvun kuubalaisten naiskertojien tuotannossa. Hänen mukaansa Magín elää mukana olleiden muistoissa ja toiminnassa edelleen vahvasti.

”Se oli syntyessään pieni itikka, mutta levisi nopeasti kaikkialle”, Magíniin kulunut antropologi Leticia Artiles sanoo. Hänen mukaansa ryhmän vaikutus tuntui vahvasti radiossa, televisiossa, kirjallisuudessa sekä tutkimuksen eri aloilla ja varsinkin naistutkimuksessa.

Magínia muisteltiin Havannassa helmikuun lopulla pidetyssä kansainvälisessä kollokviossa, jonka teemana oli naisten yhteistyö Latinalaisen Amerikan ja Karibian kulttuurissa ja historiassa.

Talouskriisissä vaadittiin tasa-arvoa

Magínin toiminta alkoi keväällä 1993, kun Havannassa oli pidetty ensimmäinen iberoamerikkalainen kokous aiheesta naiset ja tiedonvälitys. Kuuban talous oli tuolloin pahassa kriisissä Itä-Euroopan sosialismin romahdettua. Joukko kuubalaisia naisjournalisteja näki valttämättömäksi ryhtyä ajamaan sukupuolten tasa-arvoa mediamaailmassa.

Koollekutsujana oli toimittaja Mirta Rodríguez Calderón ja ryhmään liittyi pian yli sata naista, joiden joukossa oli monien muidenkin ammattien edustajia.

Ryhmää johti päätoimittaja Pilar Sa Leal, ja se järjesti kolmen vuoden aikana 50 työpajaa eri aiheista. Lisäksi Magín julkaisi neljännesvuosittain ilmestyvää lehteä ja tuotti muuta tasa-arvoa käsittelevää materiaalia.

Päätös järjestön rekisteröimisestä viipyi, ja 1996 ryhmän käskettiin lopettaa toimintansa. Viranomaisten perusteluissa väitettiin, että Yhdysvallat pyrki käyttämään Magínia Kuubaa vastaan.

Jäsenten mukaan kyse oli siitä, että ryhmän toiminta rikkoi perinteisen patriarkaatin rajoja. ”Kriiseistä sikiää luovaa kehitystä, ja Magín oli sen hedelmä. Yhteiskunta ei kuitenkaan ollut valmis sellaiseen 'loikkaan'”, Artiles arvioi.

Toiminnan loputtua Rodríguez Calderón muutti Dominikaaniseen tasavaltaan. Hänen siellä perustamaansa A primera plana (APP) -lehteen tulee juttuja myös Kuubasta, jossa taas entiset magínilaiset ovat jaelleet sähköpostitse APP:n sivu -nimistä bulletiinia.

Ryhmän perustajiin kuuluneen Irene Esther Ruízin mukaan toiminnassa oli ”magiikkaa” ja se synnytti naisten kesken yhteenkuuluvuuden, joka jatkuu edelleen.

”Magín deaktivoitiin, mutta Magínin naisten elämä jatkuu”, kirjailija Sonnia Moro tiivistää.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.