Uutiset / 02.03.2012

Kuuban naistoimittajat testaavat taas rajoja

”Emme olleet silloin mukana, mutta seuraamme Magínin viitoittamaa tietä esteistä huolimatta”, Helen Hernández sanoo. Hän kuuluu kolmen naistoimittajan porukkaan, joka alkoi viime vuonna järjestää kulttuuria ja sukupuolten tasa-arvoa käsitteleviä keskusteluja otsikolla Epäilevä katse.

Hernández julkaisi viime vuonna kirjan Naiset kriisissä: Feminismi 1990-luvun kuubalaisten naiskertojien tuotannossa. Hänen mukaansa Magín elää mukana olleiden muistoissa ja toiminnassa edelleen vahvasti.

”Se oli syntyessään pieni itikka, mutta levisi nopeasti kaikkialle”, Magíniin kulunut antropologi Leticia Artiles sanoo. Hänen mukaansa ryhmän vaikutus tuntui vahvasti radiossa, televisiossa, kirjallisuudessa sekä tutkimuksen eri aloilla ja varsinkin naistutkimuksessa.

Magínia muisteltiin Havannassa helmikuun lopulla pidetyssä kansainvälisessä kollokviossa, jonka teemana oli naisten yhteistyö Latinalaisen Amerikan ja Karibian kulttuurissa ja historiassa.

Talouskriisissä vaadittiin tasa-arvoa

Magínin toiminta alkoi keväällä 1993, kun Havannassa oli pidetty ensimmäinen iberoamerikkalainen kokous aiheesta naiset ja tiedonvälitys. Kuuban talous oli tuolloin pahassa kriisissä Itä-Euroopan sosialismin romahdettua. Joukko kuubalaisia naisjournalisteja näki valttämättömäksi ryhtyä ajamaan sukupuolten tasa-arvoa mediamaailmassa.

Koollekutsujana oli toimittaja Mirta Rodríguez Calderón ja ryhmään liittyi pian yli sata naista, joiden joukossa oli monien muidenkin ammattien edustajia.

Ryhmää johti päätoimittaja Pilar Sa Leal, ja se järjesti kolmen vuoden aikana 50 työpajaa eri aiheista. Lisäksi Magín julkaisi neljännesvuosittain ilmestyvää lehteä ja tuotti muuta tasa-arvoa käsittelevää materiaalia.

Päätös järjestön rekisteröimisestä viipyi, ja 1996 ryhmän käskettiin lopettaa toimintansa. Viranomaisten perusteluissa väitettiin, että Yhdysvallat pyrki käyttämään Magínia Kuubaa vastaan.

Jäsenten mukaan kyse oli siitä, että ryhmän toiminta rikkoi perinteisen patriarkaatin rajoja. ”Kriiseistä sikiää luovaa kehitystä, ja Magín oli sen hedelmä. Yhteiskunta ei kuitenkaan ollut valmis sellaiseen 'loikkaan'”, Artiles arvioi.

Toiminnan loputtua Rodríguez Calderón muutti Dominikaaniseen tasavaltaan. Hänen siellä perustamaansa A primera plana (APP) -lehteen tulee juttuja myös Kuubasta, jossa taas entiset magínilaiset ovat jaelleet sähköpostitse APP:n sivu -nimistä bulletiinia.

Ryhmän perustajiin kuuluneen Irene Esther Ruízin mukaan toiminnassa oli ”magiikkaa” ja se synnytti naisten kesken yhteenkuuluvuuden, joka jatkuu edelleen.

”Magín deaktivoitiin, mutta Magínin naisten elämä jatkuu”, kirjailija Sonnia Moro tiivistää.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.