Uutiset / 21.06.2012

Kun esirippu laskeutui, sensuuri palasi Azerbaidžaniin

Viisujen aikaan maassa kisasivat muusikoiden ohella hallitus ja sen vastustajat. Edellinen halusi antaa mallikkaan kuvan itsestään länsimaille, ja jälkimmäinen yritti paljastaa ihmisokeusloukkaukset ja perusvapauksien tukahduttamisen.

Kisojen alla järjestettiin yli kymmenen mielenosoitusta, joiden järjestäjät osasivat odottaa vastaiskua.

Toimittajien vapautta ja turvallisuutta valvova IRFS sai 6. kesäkuuta poliisilta huomautuksen, että järjestöön kuuluva valokuvaaja Mehman Huseinov oli solvannut virkavaltaa toukokuun 21. päivän mielenosoituksessa. Poliisi vei asian oikeuteen, ja Huseinovia uhkaa viiden vuoden vankeus.

Huseinov, 23, kertoo, että hän on jo usean vuoden ajan kuvannut viranomaisten väärinkäytöksiä ja levittänyt kuvia sosiaalisessa mediassa. Ennen euroviisuja hän liittyi Sing for Democracy -kampanjaan.

”Koordinoin sen viestintää. Kuviani ja videoitani levisi kansainväliseen mediaan. Niistä välittyi tietenkin Azerbaidžanin todellisuus, joka ei valitettavasti ole kovin myönteinen. Siksi olen nyt silmätikkuna”, Huseinov kertoo.

Kampanjaan osallistui yli 30 ihmisoikeusjärjestöä, jotka vaativat demokratiaa Azerbaidžaniin. Vaatimuslistalla olivat myös poliittisten vankien vapauttaminen, ilmaisun- ja kokoontumisvapaus, omaisuuden suojelu ja oikeuslaitoksen riippumattomuus.

IRFS:ää johtava Mehmanin isoveli Emin Huseinov uskoo vainon johtuvan veljen ammatista. ”Siitä alkoi euroviisujen jälkihoito. Se on myös kosto IFRS:lle, joka on välittänyt ulkomaailmaan tietoa Azerbaidžanin vainoista. Olemme seitsemän vuoden aikana tutkineet monia tapauksia, joissa toimittajia painostettiin. Nyt meitä halutaan rangaista.”

Poliisi on käynyt muidenkin aktivistien kimppuun. Heitä on kuulusteltu osallistumisista mielenosoituksiin ja tivattu näkivätkö he median edustajien käyttäytyvän huonosti poliiseja kohtaan.  Viranomaisten mukaan kuulusteluissa ei ole mitään poliittista, vaan kansalaisia opastetaan käyttäytymään sääntöjen mukaan.

Amnesty Intrenational ja Human Rights Watch ovat tuominneet Huseinoviin kohdistuvat syytteet tekaistuina.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.