Uutiset / 21.06.2012

Kun esirippu laskeutui, sensuuri palasi Azerbaidžaniin

Viisujen aikaan maassa kisasivat muusikoiden ohella hallitus ja sen vastustajat. Edellinen halusi antaa mallikkaan kuvan itsestään länsimaille, ja jälkimmäinen yritti paljastaa ihmisokeusloukkaukset ja perusvapauksien tukahduttamisen.

Kisojen alla järjestettiin yli kymmenen mielenosoitusta, joiden järjestäjät osasivat odottaa vastaiskua.

Toimittajien vapautta ja turvallisuutta valvova IRFS sai 6. kesäkuuta poliisilta huomautuksen, että järjestöön kuuluva valokuvaaja Mehman Huseinov oli solvannut virkavaltaa toukokuun 21. päivän mielenosoituksessa. Poliisi vei asian oikeuteen, ja Huseinovia uhkaa viiden vuoden vankeus.

Huseinov, 23, kertoo, että hän on jo usean vuoden ajan kuvannut viranomaisten väärinkäytöksiä ja levittänyt kuvia sosiaalisessa mediassa. Ennen euroviisuja hän liittyi Sing for Democracy -kampanjaan.

”Koordinoin sen viestintää. Kuviani ja videoitani levisi kansainväliseen mediaan. Niistä välittyi tietenkin Azerbaidžanin todellisuus, joka ei valitettavasti ole kovin myönteinen. Siksi olen nyt silmätikkuna”, Huseinov kertoo.

Kampanjaan osallistui yli 30 ihmisoikeusjärjestöä, jotka vaativat demokratiaa Azerbaidžaniin. Vaatimuslistalla olivat myös poliittisten vankien vapauttaminen, ilmaisun- ja kokoontumisvapaus, omaisuuden suojelu ja oikeuslaitoksen riippumattomuus.

IRFS:ää johtava Mehmanin isoveli Emin Huseinov uskoo vainon johtuvan veljen ammatista. ”Siitä alkoi euroviisujen jälkihoito. Se on myös kosto IFRS:lle, joka on välittänyt ulkomaailmaan tietoa Azerbaidžanin vainoista. Olemme seitsemän vuoden aikana tutkineet monia tapauksia, joissa toimittajia painostettiin. Nyt meitä halutaan rangaista.”

Poliisi on käynyt muidenkin aktivistien kimppuun. Heitä on kuulusteltu osallistumisista mielenosoituksiin ja tivattu näkivätkö he median edustajien käyttäytyvän huonosti poliiseja kohtaan.  Viranomaisten mukaan kuulusteluissa ei ole mitään poliittista, vaan kansalaisia opastetaan käyttäytymään sääntöjen mukaan.

Amnesty Intrenational ja Human Rights Watch ovat tuominneet Huseinoviin kohdistuvat syytteet tekaistuina.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.