Uutiset / 18.09.2012

Kolumbian viestimet ”löysivät” rauhan

”Asia korjaantuu parissa viikossa”, kuittasi suurimman päivälehden El Tiempon entinen omistaja ja presidentti Juan Manuel Santosin isoveli Enrique Santos. IPS kuuli Santosin heitosta lähellä vasemmistolaista Farc-sissiliikettä olevasta lähteestä.

Enrique Santosilla oli keskeinen rooli puolitoista vuotta jatkuneissa rauhantunnusteluissa, joiden päätteeksi presidentti Santos ilmoitti 27. elokuuta, että viralliset neuvottelut alkavat lokakuussa Norjassa.

El Colombiano -lehden kolumnisti Arturo Guerrero pitää Enrique Santosin lausuntoa vahvistuksena Kolumbian tiedonvälityksen manipulatiiviselle luonteelle.

Median ajatustavan muuttaminen ei kuitenkaan käy niin helposti, ”vaikka ryömiminen polvillaan vallan edessä on leimallista lehdistöllemme”, arvioi toimittajaveteraani Javier Darío Restrepo. Hän johtaa Nobel-kirjailija Gabriel García Márquezin perustamaa Uuden iberoamerikkalaisen journalismin säätiötä.

Täydellinen kuuliaisuus

Oikeistolaisen Álvaro Uriben presidenttikausien (2002-2010) aikana vallitsi Restrepon mukaan ”täydellinen kuuliaisuus”. ”Kukaan ei voinut kyseenalaistaa Uriben messiaanista roolia maan uudistajana.”

Viestimet saivat tietonsa miltei pelkästään sotilaslähteistä ja ylistivät jokaista sisseihin kohdistunutta hyökkäystä. Rauhasta puhuvia pilkattiin ja syytettiin vuodesta 1964 sotineen Farcin kätyreiksi.

Perustuslakituomioistuin tyrmäsi Uriben haaveet kolmannesta kaudesta. ”Vähitellen viestimet hylkäsivät Uriben ja esittävät nyt jo melko avointa kritiikkiä häntä vastaan. Miksi? Koska valta on vaihtunut ja nyt sitä käyttää Santos”, Restrepo selittää.

Elokuun lopulla rauha löysi tiensä otsikoihin. Se oli äkkiä sotaa kannattavampaa, ja näkemyksen tueksi on julkaistu tutkimustietoakin.

”Santos on realisti”, julistaa eräässä otsikossa sissipäällikkö, jota vähän aikaa sitten luonnehdittiin narkoterroristiksi. ”Rauha on kaiken yläpuolella”, vakuuttaa korkeimman oikeuden presidentti Javier Zapata Ortiz.

Restrepon mukaan Kolumbian media palvoo vallanpitäjiä. ”Se estää terävät analyysit ja vallan väärinkäytön arvostelun.”

Koulutusta ja kannustusta

YK:n yleiskokous hyväksyi 1999 päätöslauselman rauhanomaisen elämäntavan edistämisestä ja korosti tiedonvälityksen keskeistä roolia siinä. Restrepo muistuttaa, että otsikot eivät riitä, ja siksi journalistikunnan mentaliteetti on saatava muuttumaan.

”Tarvitaan koulutusta ja kannustavia palkintoja, koska toimittajat rakastavat sitä, että heidän työnsä huomataan”, Restrepo jatkaa. Kaikkein tärkeintä hänen mukaansa on kriittisyyden lisääminen.

Guerrero uskoo, että internet on tehnyt ihmisten manipuloinnin aiempaa vaikeammaksi. Hänen mukaansa netistä ja sosiaalisesta mediasta on muodostunut ”kuudes maanosa”, jossa perinteisellä medialla ei ole valtaa.

Guerrero myöntää kuitenkin, että varsinkin Kolumbian maaseudulla elää yhä iso joukko käytännössä lukutaidottomia ihmisiä, joiden käsitys politiikasta on varsin alkeellinen.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.