Uutiset / 22.10.2018

Khashoggin murhasta vaaditaan YK:n tutkimusta

YK, New York (IPS - Tharanga Yakupitiyage) Kansainväliset journalisti-, sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat YK:ta tutkimaan saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin kuoleman Turkissa. Järjestöjen mukaan YK-tutkimus on paras tapa välttää Khashoggin tapauksen ”valkopesu”. Sellaiseen on viitannut Saudi-Arabian kertomus, jonka mukaan toimittaja kuoli 2. lokakuuta nyrkkitappelussa Saudi-Arabian konsulaatissa Turkissa. Turkin aiemmin antamien tietojen mukaan hänet kuitenkin murhattiin kylmäverisesti, minkä jälkeen ruumis paloiteltiin ja piilotettiin. Teosta epäillään Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin lähipiiriä. Vaatimukseen YK-tutkimuksesta ovat yhtyneet ainakin Kansainvälinen journalistiliitto IFJ ja Euroopan journalistiliitto EFJ sekä Committee to Protect Journalists (CPJ), Amnesty International, Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja (RSF). ”Tapaus lähettää toimittajille kautta maailman hyytävän viestin, että heidän elämänsä ei merkitse mitään ja valtiot voivat murhata heitä ilman rangaistusta”, CPJ:n apulaisjohtaja Robert Mahoney sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän vaati YK:ta tutkimaan asian riippumattomasti, läpinäkyvästi ja kansainvälisesti. Saudi-Arabiassa syntynyt Khashoggi asui viime ajat maanpaossa Yhdysvalloissa ja kirjoitti kolumneja Washington Postiin. Järjestöt muistuttavat, että journalistien henki on halpa muuallakin. CPJ:n mukaan tänä vuonna on tapettu jo 44 ammattikunnan jäsentä, joista 27 murhattiin. Amnestyn mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on heikentynyt kesästä 2017, jolloin bin Salman nousi kruununperijäksi. Maa on kolmantena CPJ:n pahimpien sensuroijien listalla Pohjois-Korean ja Eritrean jälkeen.  

Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.