Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Khashoggin murhasta vaaditaan YK:n tutkimusta

YK, New York (IPS – Tharanga Yakupitiyage) Kansainväliset journalisti-, sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat YK:ta tutkimaan saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin kuoleman Turkissa.

Järjestöjen mukaan YK-tutkimus on paras tapa välttää Khashoggin tapauksen ”valkopesu”. Sellaiseen on viitannut Saudi-Arabian kertomus, jonka mukaan toimittaja kuoli 2. lokakuuta nyrkkitappelussa Saudi-Arabian konsulaatissa Turkissa. Turkin aiemmin antamien tietojen mukaan hänet kuitenkin murhattiin kylmäverisesti, minkä jälkeen ruumis paloiteltiin ja piilotettiin. Teosta epäillään Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin lähipiiriä.

Vaatimukseen YK-tutkimuksesta ovat yhtyneet ainakin Kansainvälinen journalistiliitto IFJ ja Euroopan journalistiliitto EFJ sekä Committee to Protect Journalists (CPJ), Amnesty International, Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja (RSF).

”Tapaus lähettää toimittajille kautta maailman hyytävän viestin, että heidän elämänsä ei merkitse mitään ja valtiot voivat murhata heitä ilman rangaistusta”, CPJ:n apulaisjohtaja Robert Mahoney sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän vaati YK:ta tutkimaan asian riippumattomasti, läpinäkyvästi ja kansainvälisesti.

Saudi-Arabiassa syntynyt Khashoggi asui viime ajat maanpaossa Yhdysvalloissa ja kirjoitti kolumneja Washington Postiin.

Järjestöt muistuttavat, että journalistien henki on halpa muuallakin. CPJ:n mukaan tänä vuonna on tapettu jo 44 ammattikunnan jäsentä, joista 27 murhattiin.

Amnestyn mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on heikentynyt kesästä 2017, jolloin bin Salman nousi kruununperijäksi. Maa on kolmantena CPJ:n pahimpien sensuroijien listalla Pohjois-Korean ja Eritrean jälkeen.