Uutiset / 22.10.2018

Khashoggin murhasta vaaditaan YK:n tutkimusta

YK, New York (IPS - Tharanga Yakupitiyage) Kansainväliset journalisti-, sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat YK:ta tutkimaan saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin kuoleman Turkissa. Järjestöjen mukaan YK-tutkimus on paras tapa välttää Khashoggin tapauksen ”valkopesu”. Sellaiseen on viitannut Saudi-Arabian kertomus, jonka mukaan toimittaja kuoli 2. lokakuuta nyrkkitappelussa Saudi-Arabian konsulaatissa Turkissa. Turkin aiemmin antamien tietojen mukaan hänet kuitenkin murhattiin kylmäverisesti, minkä jälkeen ruumis paloiteltiin ja piilotettiin. Teosta epäillään Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin lähipiiriä. Vaatimukseen YK-tutkimuksesta ovat yhtyneet ainakin Kansainvälinen journalistiliitto IFJ ja Euroopan journalistiliitto EFJ sekä Committee to Protect Journalists (CPJ), Amnesty International, Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja (RSF). ”Tapaus lähettää toimittajille kautta maailman hyytävän viestin, että heidän elämänsä ei merkitse mitään ja valtiot voivat murhata heitä ilman rangaistusta”, CPJ:n apulaisjohtaja Robert Mahoney sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän vaati YK:ta tutkimaan asian riippumattomasti, läpinäkyvästi ja kansainvälisesti. Saudi-Arabiassa syntynyt Khashoggi asui viime ajat maanpaossa Yhdysvalloissa ja kirjoitti kolumneja Washington Postiin. Järjestöt muistuttavat, että journalistien henki on halpa muuallakin. CPJ:n mukaan tänä vuonna on tapettu jo 44 ammattikunnan jäsentä, joista 27 murhattiin. Amnestyn mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on heikentynyt kesästä 2017, jolloin bin Salman nousi kruununperijäksi. Maa on kolmantena CPJ:n pahimpien sensuroijien listalla Pohjois-Korean ja Eritrean jälkeen.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.