Uutiset / 15.06.2016

Kesäkuun 5. oli paha päivä

Paikalliset toimittajat ja fikserit ovat konfliktialueilla suurimmassa vaarassa, muistuttaa Courtney Radsch Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestöstä.  Joissakin tilanteissa korruptiosta ja politiikasta on kuitenkin vaarallisempaa raportoida kuin sodasta, ja silloinkin ahdistelluiksi, pidätetyiksi ja tapetuiksi joutuvat useimmiten paikalliset journalistit.

Vain 24-vuotias Sagal Salad Osman työskenteli Somalian valtion radio- ja tv-yhtiölle. Saman yhtiön naistoimittaja tapettiin Mogadishussa viimeksi joulukuussa. Tuolloin Hinda Haji Mohamed joutui autopommin uhriksi ja tekijäksi epäillään islamistista al-Shabaabia. Mohamedin mies, toimittaja hänkin, surmattiin vuonna 2012.

Palkittu kuvajournalisti David Gilkey oli tulkkinaan toimineen paikallisen reportterin Zabihullah Tamannan kanssa amerikkalaisen National Public Radio (NPR) -yhtiön keikalla. He joutuivat ilmeisesti väijytykseen matkustaessaan Afganistanin armeija yksikön kanssa Marjahissa.

CPJ:n mukaan Somaliassa on vuodesta 1992 lähtien tapettu 65 journalistia, joista 80 prosenttia oli paikallisia. Afganistanissa varmistettuja toimittajasurmia on ollut samaan aikaan 29 ja uhreista kaksi kolmesta oli ulkomaalaisia.

Radsch painottaa, että tärkeintä kaikissa tapauksissa on hankkia surmille mahdollisimman laajaa julkisuutta ja vaatia tapausten tutkimista. Yhdeksän kymmenestä toimittajasurmasta maailmassa on jäänyt selvittämättä, mikä ruokkii rankaisemattomuuden kulttuuria.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.