Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Kesäkuun 5. oli paha päivä

YK, New York (IPS – Valentina Ieri) Sunnuntaina 5. kesäkuuta surmattiin kolme journalistia: somalialainen radiotoimittaja Sagal Salad Osman Mogadishussa ja yhdysvaltalainen kuvajournalisti David Gilkey sekä hänen paikallinen avustajansa Zabihullah Tamanna Afganistanin Marjahissa.

Paikalliset toimittajat ja fikserit ovat konfliktialueilla suurimmassa vaarassa, muistuttaa Courtney Radsch Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestöstä.  Joissakin tilanteissa korruptiosta ja politiikasta on kuitenkin vaarallisempaa raportoida kuin sodasta, ja silloinkin ahdistelluiksi, pidätetyiksi ja tapetuiksi joutuvat useimmiten paikalliset journalistit.

Vain 24-vuotias Sagal Salad Osman työskenteli Somalian valtion radio- ja tv-yhtiölle. Saman yhtiön naistoimittaja tapettiin Mogadishussa viimeksi joulukuussa. Tuolloin Hinda Haji Mohamed joutui autopommin uhriksi ja tekijäksi epäillään islamistista al-Shabaabia. Mohamedin mies, toimittaja hänkin, surmattiin vuonna 2012.

Palkittu kuvajournalisti David Gilkey oli tulkkinaan toimineen paikallisen reportterin Zabihullah Tamannan kanssa amerikkalaisen National Public Radio (NPR) -yhtiön keikalla. He joutuivat ilmeisesti väijytykseen matkustaessaan Afganistanin armeija yksikön kanssa Marjahissa.

CPJ:n mukaan Somaliassa on vuodesta 1992 lähtien tapettu 65 journalistia, joista 80 prosenttia oli paikallisia. Afganistanissa varmistettuja toimittajasurmia on ollut samaan aikaan 29 ja uhreista kaksi kolmesta oli ulkomaalaisia.

Radsch painottaa, että tärkeintä kaikissa tapauksissa on hankkia surmille mahdollisimman laajaa julkisuutta ja vaatia tapausten tutkimista. Yhdeksän kymmenestä toimittajasurmasta maailmassa on jäänyt selvittämättä, mikä ruokkii rankaisemattomuuden kulttuuria.