Uutiset / 15.06.2016

Kesäkuun 5. oli paha päivä

Paikalliset toimittajat ja fikserit ovat konfliktialueilla suurimmassa vaarassa, muistuttaa Courtney Radsch Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestöstä.  Joissakin tilanteissa korruptiosta ja politiikasta on kuitenkin vaarallisempaa raportoida kuin sodasta, ja silloinkin ahdistelluiksi, pidätetyiksi ja tapetuiksi joutuvat useimmiten paikalliset journalistit.

Vain 24-vuotias Sagal Salad Osman työskenteli Somalian valtion radio- ja tv-yhtiölle. Saman yhtiön naistoimittaja tapettiin Mogadishussa viimeksi joulukuussa. Tuolloin Hinda Haji Mohamed joutui autopommin uhriksi ja tekijäksi epäillään islamistista al-Shabaabia. Mohamedin mies, toimittaja hänkin, surmattiin vuonna 2012.

Palkittu kuvajournalisti David Gilkey oli tulkkinaan toimineen paikallisen reportterin Zabihullah Tamannan kanssa amerikkalaisen National Public Radio (NPR) -yhtiön keikalla. He joutuivat ilmeisesti väijytykseen matkustaessaan Afganistanin armeija yksikön kanssa Marjahissa.

CPJ:n mukaan Somaliassa on vuodesta 1992 lähtien tapettu 65 journalistia, joista 80 prosenttia oli paikallisia. Afganistanissa varmistettuja toimittajasurmia on ollut samaan aikaan 29 ja uhreista kaksi kolmesta oli ulkomaalaisia.

Radsch painottaa, että tärkeintä kaikissa tapauksissa on hankkia surmille mahdollisimman laajaa julkisuutta ja vaatia tapausten tutkimista. Yhdeksän kymmenestä toimittajasurmasta maailmassa on jäänyt selvittämättä, mikä ruokkii rankaisemattomuuden kulttuuria.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.