Uutiset / 19.10.2012

Kääntäjäliitot: Netflixin esimerkki lisää uhkaa av-käännösalasta matalapalkka-alana

 

Eilen Suomessa avattu amerikkalainen netti-tv Netflix käyttää piraattiyhteisö DivX Finlandin tekstityksiä, ainakin tv-sarja Andromedassa. Piraattiyhteisön tekstitykset on tarkoitettu laittomasti kansainvälisessä levityksessä oleviin tv-elokuviin ja -ohjelmiin, joihin piraattiharrastelijat ovat laatineet suomenkielisiä tekstityksiä.

Piraattiyhteisön kotisivujen mukaan Netflix ei ole kysynyt lupaa tekstitysten käyttöön, jolloin Netflix saattaa myös laittomasti rikkoa harrastelijakääntäjien tekijänoikeutta.

Tv-ohjelmien tekstitykset muodostavat merkittävän osan päivittäin luetuista teksteistä.Tekstitysten korkea laatu on keskeiseltä osaltaan pitänyt huolta suomalaisten hyvästä lukutaidosta. Suomessa tv-ohjelmia ovat tekstittäneet korkeasti koulutetut ammattikääntäjät. Piraattiyhteisön laatimat tekstitykset tehdään harrastelijoiden voimin eikä niiden laadusta ole minkäänlaisia takeita.

Kääntäjäliittojen mielestä Netflixin esimerkki lisää entisestään uhkaa siitä, että käännösalasta on tulossa työmarkkinoiden läpikulkupaikka ja todellinen matalapalkka-ala. 

Samaa kehityssuuntaa kuvastaa muutama viikkoa sitten tapahtunut liiketoimintakauppa MTV Median käännöstöistä BTI International Oy:lle, mikä on jo johtanut ammattikääntäjien irtisanoutumisiin.

 

Suomen Journalistiliitto

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL

Käännösalan asiantuntijat KAJ

 

Lisätietoja:

Petri Savolainen, edunvalvontajohtaja, Suomen Journalistiliitto

p. 050 534 24 85

Lauri Mäkelä, SKTL:n hallituksen jäsen, av-kääntäjä

p. 040 832 17 27

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.