Uutiset / 12.04.2019

Kaakkois-Aasiassa kiristetään kyberlakeja

Kuala Lumpur (IPS - Josef Benedict) Useissa Kaakkois-Aasian maissa on alettu rajata ilmaisunvapautta säätämällä uusia kyberlakeja. Perusteluna on usein kansallinen turvallisuus tai yleinen moraali, mutta tarkoitus on hiljentää kriittisiä ääniä. Samat valtiot ovat suitsineet sanan- ja lehdistönvapautta perinteisessä mediassa ja haluavat ulottaa pelotteluun ja itsesensuuriin perustuvan kulttuuri myös sosiaaliseen mediaan. Sotilasjuntan hallitsemassa Thaimaassa hyväksyttiin helmikuussa laki, joka avaa valtiolle pääsyn yksityishenkilöiden ja yritysten tietoihin. Viranomaisilla on lupa takavarikoida kaikki laitteet, joiden epäillään liittyneen kyberrikollisuuteen. Lakia perustellaan tarpeella torjua valtion sivustojen ja tietokantojen hakkerointi, mutta samalla kavennetaan kansalaisten yksityisyyden suojaa. Uuden lain taustalla on Thaimaan entuudestaan pahamaineinen tietokonerikoslaki. Sen nojalla on sotilasvallan aikana pantu syytteeseen satoja aktivisteja, jotka ovat toteuttaneet sananvapauttaan netissä. Yksipuoluemaa Vietnam hyväksyi viime vuonna internetin valvontaa kiristävän kyberturvallisuuslain, joka tuli voimaan tammikuussa. Sitä vastustaneita mielenosoittajia pahoinpideltiin ja pidätettiin. Laki antaa viranomaisille laajat oikeudet sensuroida somea ja pakottaa ulkomaiset yhtiöt luovuttamaan paikalliset käyttäjätietonsa. Lakien tekstit ovat usein epäselviä, mikä jättää varaa tulkinnoille ja väärinkäytöksille. Monipuoluedemokratiaa noudattavissa Malesiassa ja Indonesiassa netin sääntely on hienovaraisempaa mutta yhtä lailla hälyttävää. Tavoitteena on tukahduttaa kriittisiä ääniä. Epäily, että nettikirjoituksessa arvostellaan kuningasvaltaa tai armeijaa, johtaa helposti tutkintaan. Tilanne muuttuu entistä tulenaremmaksi, kun lakiin kirjataan jumalanpilkkaa tai uskonnollisen kunnian loukkaamista koskevia kieltoja. Tulos saattaa muistuttaa nykyajan noitavainoa. Sananvapauttaan somessa rauhanomaisesti toteuttavia ihmisiä pidätetään, syytetään ja rangaistaan uskonnon tai ”valtioideologian” arvostelusta – joissain tapauksissa myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamisesta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.