Uutiset / 09.10.2024

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Journalistiliitto pitää Yleisradion rahoitusta koskevaa lakimuutosta haitallisena media-alan työntekijöille ja kotimaiselle kulttuurille. Julkisen talouden sopeuttamisen näkökulmasta se on myös tarpeeton.

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa.

Liitto on antanut lausuntonsa Yleisradion rahoitusta koskevan valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain muutosesityksestä. Lausunnon voit lukea täältä.

Disinformaatio on tällä hetkellä maailman suurin uhka demokratialle, liitto painottaa. Tutkimustieto osoittaa, että alueet, joilla ei ole ammattimediaa, ovat alttiimpia disinformaation leviämiselle. Niissä kansalaisten luottamus toinen toisiinsa on heikompaa kuin muualla.

Journalistiliitto muistuttaa myös Yleisradion merkittävästä huoltovarmuusroolista. Euroopassa riehuu sota ja vieraan vallan vaikuttamispyrkimykset ovat Suomessakin totta. Julkiselta palvelulta leikkaamisella voi olla arvaamattomia seurauksia myös turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. Yleisradio on Suomen luotetuin media. Tuon luottamuksen menettäminen on riski koko demokratialle.

Yleisradion rahoituksesta 98,8 prosenttia pohjautui Yle-veroon vuonna 2023. Keskimäärin Yle-veroa on viime vuosina kertynyt enemmän kuin Yle on käyttänyt rahaa. Indeksikorotuksen jäädyttäminen ei tuo valtion talousvaikeuksiin helpotusta, mikä tekee säästöaikeesta käsittämättömän, Journalistiliitto toteaa.

Elokuussa 2025 voimaan tuleva eurooppalaisen medianvapausasetuksen viides artikla edellyttää EU:n jäsenmaiden takaavan julkisen palvelun mediayhtiöille riittävät, kestävät ja ennakoitavissa olevat taloudelliset resurssit julkisen palvelun tehtävänsä täyttämiseksi ja siinä kehittymiseksi. Nyt suunnitellut leikkaukset eivät Journalistiliiton mukaan ole eurooppalaisen medianvapausasetuksen hengen mukaisia.

Voit lukea Journalistiliiton koko lausunnon tästä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto sopimukseen kolmen kustantamon kanssa freetyön ehdoista

Journalistiliitto on saavuttanut neuvottelutuloksen kolmen kustantamon, Arthousen, Jalavan ja Tietosanomien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Sopimus takaa yhtiölle työtä tekeville freelancereille työn vähimmäisehdot.

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.