Uutiset / 18.10.2018

Journalistiliitto vetää sijoitukset pois Danske Bankista rahanpesuskandaalin takia

Danske Bankin Viron-yksikön kautta on pankin oman ilmoituksen mukaan siirretty noin 200 miljardia euroa kyseenalaista rahaa. Pankki ei ole täyttänyt velvoitteitaan väärinkäytösten ehkäisemiseksi tai kiinnittänyt riittävää huomiota mahdolliseen rahanpesuun. Viron pankkivalvonnan mukaan Danske Bankille on kerrottu rahanpesuepäilyistä jo vuosia sitten, mutta pankki ei ole ryhtynyt asiassa toimiin. Epäilyttäviä rahansiirtoja on tehty muun muassa Venäjältä, Baltian maista ja Kyprokselta. Osan pestystä rahasta epäillään olevan peräisin järjestäytyneeltä rikollisuudelta, osan esimerkiksi Vladimir Putinin lähipiiriltä. ”Katsoimme, että kyseessä on historiallisen suuri talous- ja rahanpesuskandaali, jossa Danske ei selvästi ole toiminut sillä ripeydellä kuin olisi pitänyt. Esiin tulleiden tapausten perusteella emme pidä pankin sisäistä valvontaa riittävänä”, sanoo Journalistiliiton hallituksen jäsen ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Marko Laitala. ”Liiton sijoittamisen tulee olla eettisesti kestävää. Tätä vaativat myös jäsenet. Tämän takia edellytämme myös varoja hoitavilta tahoilta, etteivät nämä harrasta eettisesti tai moraalisesti arveluttavaa toimintaa”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Saimme selvityksen nähtäväksi syyskuussa”, kertoo Laitala. ”Sen ja median kautta julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella oli selvää, että asiaan on reagoitava.” Danske Bank säilyy toistaiseksi Journalistiliiton tilipankkina. Tämä tarkoittaa, että pankkisuhde Danskeen säilyy, varainhoitosuhde ei. Liiton jäseniin sijoitusten pois vetäminen ei vaikuta eikä se edellytä jäseniltä mitään toimia. LISÄTIEDOT Hanne Aho, puheenjohtaja hanne.aho@journalistiliitto.fi

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.