Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Journalistiliitto: Pelon lietsomisen on loputtava

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tuomitsee journalistien uhkailun, vihapuheen, parjauskampanjat ja vainoamisen. Journalisti-lehden tänään ilmestyneessä kyselyssä joka kuudes vastaaja kertoo tulleensa uhkailluksi viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana. Kyselyyn vastasi 1400 liiton jäsentä.

Uhkaukset kohdistuvat Journalistin kyselyn mukaan tasapuolisesti molempiin sukupuoliin. Eniten uhkauksia ja vihaviestejä tulee maahanmuuttoaiheiden käsittelystä. Noin 40 prosenttia uhkauksia saaneista ilmoitti niiden liittyneen tähän aihepiiriin.

Journalisteista noin 70 prosenttia sanoi työnantajansa suhtautuvan turvallisuusasioihin joko neutraalisti tai hyvin. Kuitenkin joka viides kertoi työnantajan suhtautuvan uhkailuihin välinpitämättömästi.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vaatii jokaisen työnantajan ymmärtävän, miten vakavasta asiasta uhkailuissa on kysymys sekä yksittäisten journalistien että riippumattoman tiedonvälityksen kannalta.

”Nyt liian moni joutuu seisomaan yksin juttunsa takana. Mitä kiistellympi asia, sitä vahvemmin työnantajan on oltava työntekijänsä tukena. Muuten vaarana on, että tulenarat asiat jäävät uutisoimatta.”

Varsinkin freelancejournalistit jäävät usein vaille työnantajan tukea uhkailluksi tullessaan. Journalistiliitto korostaa, että sen lakimiespalvelut ovat kaikkien jäsenten käytettävissä.

Journalistin kyselyn mukaan vain noin pari prosenttia uhkauksista on päätynyt poliisin käsittelyyn. Vakavistakaan uhkauksista ei ole seurannut aina edes esitutkintaa. Helsingin kihlakunnansyyttäjä päätti alkuvuodesta, että ”voimakkaita mielipiteitä herättävien aiheiden kohdalla” tehdyt loukkaukset eivät johda jatkotoimenpiteisiin. Kihlakunnansyyttäjän mukaan journalistit ovat julkisessa ammatissa, ja heidän on siksi kestettävä myös uhkauksia.

”Valtakunnansyyttäjän on linjattava, että uhkailu ei ole milloinkaan sallittua. Sen kestäminen ei kuulu journalistin ammattiin. Asiallinen arvostelu kuuluu asiaan, henkilökohtaisuudet eivät”, Aho sanoo.

Journalistiliitto muistuttaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on erityisesti korostanut valtion velvollisuutta toimia silloin, kun sananvapauden käyttäjää uhkaillaan väkivallalla. Journalistien ammattikunta on sananvapauden toteutumisen kannalta avainasemassa. Journalisteihin kohdistuvan uhkailun rangaistavuuskynnys ei voi olla korkeammalla kuin muilla ammattiryhmillä.

Journalismilla on demokratiassa keskeinen rooli vallan vahtikoirana. Pyrkimys häiritä tai estää journalistia tekemästä tätä työtä on hyökkäys demokratiaa vastaan.

”Myös muut ammattiryhmät ovat jo pitkään joutuneet kärsimään uhkailusta, muun muassa sosiaaliviranomaiset, poliisit, poliitikot.. Tämän on yksinkertaisesti aika loppua. Poliisin on tutkittava ja syyttäjän syytettävä”, Hanne Aho sanoo.

Linkki Journalistin kyselyyn