Uutiset / 01.08.2016

Journalistiliitto kirjoitti Sipilälle ja Soinille Turkin tilanteesta

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset ovat parin viikon ajan olleet kansainvälisen huomion keskipisteessä. Turkin armeijaa on puhdistettu kovin ottein ja kymmeniä tuhansia virkamiehiä, opettajia, tuomareita, yliopistotutkijoita ja valtionyritysten työntekijöitä on irtisanottu.

Heinäkuun lopun tietojen mukaan puhdistusten kohteeksi on joutunut yli 80 000 virkamiestä, yli 18 000 henkeä on vangittu, yli 9 000 pidätetty, 49 000 passia mitätöity, 1 229 järjestöä ja säätiötä lakkautettu, 35 sairaalaa suljettu, yli 1 000 koulua ja asuntolaa sekä 15 yliopistoa on suljettu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on löytänyt todisteita pidätettyjen kidutuksista ja raiskauksista.

Viime viikolla Turkin hallitus ilmoitti myös sulkeneensa 45 sanomalehteä, 23 radiokanavaa, 16 tv-kanavaa, 29 kustantamoa, 15 aikakauslehteä ja kolme uutistoimistoa. Yhteensä 89 journalistille on annettu pidätysmääräykset ja toimittajien pidätykset alkoivat loppuviikosta. Menetelmien raakuutta kuvaa se, että kun poliisi ei löytänyt päätoimittaja Bülent Korucua kotoaan, he ottivat tämän vaimon panttivangiksi ja uhkasivat pidättää perheenjäsenet yksi kerrallaan, kunnes Korucu ilmoittautuu.

Journalistit ovat Turkissa aikaisemminkin joutuneet tekemään työtään suuren uhan ja ankaran paineen alla. Myös kansainvälisten journalistien työtä on vaikeutettu. Nyt julistettua hätätilaa ei saa käyttää uutena tekosyynä kriittisen median ja muiden yhteiskunnan instituutioiden puhdistuksiin tai sensurointiin. Journalistiliitto tulee raportoimaan kaikki sananvapausrikkomukset Euroopan Neuvostolle Euroopan journalistiliiton ja Kansainvälisen journalistiliiton kautta.

Liitto pyytää kirjeissään pääministeri Sipilää ja ulkoministeri Soinia ilmaisemaan suomalaisten ja Suomen hallituksen puolesta huolen Turkin sanan- ja lehdistönvapauden puolesta ja painostamaan Turkin hallitusta lopettamaan nämä jopa Turkin oloissa ennenäkemättömät hyökkäykset maan mediaa vastaan.

"Suomen on pidettävä presidentti Erdogania ja Turkin hallitusta vastuussa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamisesta, mukaan lukien sananvapaus ja ay-oikeudet. Suomi ei voi pysyä hiljaa, kun riippumatonta mediaa vaiennetaan Turkissa."

Kyse on myös suomalaisten oikeudesta saada tietää, mitä tapahtuu Turkissa, jonka rooli ja asema Lähi-Idässä ja erityisesti Syyrian sisällissodassa on olennaisen tärkeä.

Liitto on lähestynyt myös presidentti Erdoganin hallitusta Turkin Helsingin-suurlähetystön kautta.

Katso lisätietoa Turkin tilanteesta Euroopan Journalistiliiton sivuilta


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.