Uutiset / 21.05.2021

Journalistiliiton valtuusto: Valko-Venäjän lopetettava journalistien vaino

Suomen Journalistiliiton valtuusto esittää syvän huolensa valkovenäläisten kollegoidensa puolesta ja tuomitsee Valko-Venäjän hallituksen ja viranomaisten toteuttaman journalistien ja tiedotusvälineiden yhä kiihtyvän vainoamisen. Tilanne kärjistyi tällä viikolla, kun Valko-Venäjän suurin ja suosituin riippumaton uutismedia, Tut.by-portaali, joutui lopettamaan toimintansa verotarkastukseksi sanotun iskun jälkeen. Tut.by:n toimitiloihin ja työntekijöiden koteihin tehtiin etsintöjä ja journalisteja pidätettiin. Viranomaisten mukaan portaalin sulkemisen syynä oli medialakien rikkominen. Viime syksynä vilpillisten vaalien seurauksena alkaneiden mielenosoitusten jälkeen Valko-Venäjän viranomaiset ovat yhä kiihtyvämmin vainonneet journalisteja, jotka ovat harjoittaneet ammattiaan ja kertoneet siitä, mitä maassa tapahtuu. Valkovenäläisen Vjasna-ihmisoikeusjärjestön mukaan Valko-Venäjällä on toukokuun 21. päivänä 404 poliittiseksi katsottua vankia. Reporters Without Borders -järjestön mukaan heidän joukossaan on 16 journalistia. Monet vangitut toimittajat ovat kertoneet joutuneensa kidutetuiksi, ja heitä on esimerkiksi estetty nukkumasta useita vuorokausia peräjälkeen. Toimittajia ja tiedotusvälineitä on koetettu vaientaa myös jatkuvien perusteettomien oikeusprosessien ja sakkotuomioiden avulla. Valko-Venäjän riippumatonta seurantaa vaikeuttaa myös se, ettei maan ulkoministeriö enää käytännössä ole akkreditoinut ulkomaisia toimittajia. Journalistiliiton valtuusto vaatii, että presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinto vapauttaa poliittisin perustein vangitut journalistit heti ja sallii riippumattoman tiedonvälityksen. Valtuusto vetoaa Suomen hallitukseen, jotta se toimisi aktiivisesti Valko-Venäjän journalistien järjestelmällisen vainon lopettamiseksi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.