Uutiset / 21.05.2021

Journalistiliiton valtuusto: Valko-Venäjän lopetettava journalistien vaino

Suomen Journalistiliiton valtuusto esittää syvän huolensa valkovenäläisten kollegoidensa puolesta ja tuomitsee Valko-Venäjän hallituksen ja viranomaisten toteuttaman journalistien ja tiedotusvälineiden yhä kiihtyvän vainoamisen. Tilanne kärjistyi tällä viikolla, kun Valko-Venäjän suurin ja suosituin riippumaton uutismedia, Tut.by-portaali, joutui lopettamaan toimintansa verotarkastukseksi sanotun iskun jälkeen. Tut.by:n toimitiloihin ja työntekijöiden koteihin tehtiin etsintöjä ja journalisteja pidätettiin. Viranomaisten mukaan portaalin sulkemisen syynä oli medialakien rikkominen. Viime syksynä vilpillisten vaalien seurauksena alkaneiden mielenosoitusten jälkeen Valko-Venäjän viranomaiset ovat yhä kiihtyvämmin vainonneet journalisteja, jotka ovat harjoittaneet ammattiaan ja kertoneet siitä, mitä maassa tapahtuu. Valkovenäläisen Vjasna-ihmisoikeusjärjestön mukaan Valko-Venäjällä on toukokuun 21. päivänä 404 poliittiseksi katsottua vankia. Reporters Without Borders -järjestön mukaan heidän joukossaan on 16 journalistia. Monet vangitut toimittajat ovat kertoneet joutuneensa kidutetuiksi, ja heitä on esimerkiksi estetty nukkumasta useita vuorokausia peräjälkeen. Toimittajia ja tiedotusvälineitä on koetettu vaientaa myös jatkuvien perusteettomien oikeusprosessien ja sakkotuomioiden avulla. Valko-Venäjän riippumatonta seurantaa vaikeuttaa myös se, ettei maan ulkoministeriö enää käytännössä ole akkreditoinut ulkomaisia toimittajia. Journalistiliiton valtuusto vaatii, että presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinto vapauttaa poliittisin perustein vangitut journalistit heti ja sallii riippumattoman tiedonvälityksen. Valtuusto vetoaa Suomen hallitukseen, jotta se toimisi aktiivisesti Valko-Venäjän journalistien järjestelmällisen vainon lopettamiseksi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.