Generell / 21.05.2021

Journalistförbundets fullmäktige: Belarus bör sluta förfölja journalister

Ställningstagande: Finlands Journalistförbunds fullmäktige fördömer och uttrycker en djup oro över det förvärrade förtryck som de belarusiska myndigheterna riktar mot landets journalister och informationsförmedling. Den här veckan tillspetsades situationen när Belarus största och populäraste oberoende nyhetsportal, Tut.by, angreps av myndigheterna på grund av påstådda oklarheter i skatterna. Hela Tut.by blockeras nu av myndigheterna. Både Tut.by:s egna lokaler och de anställdas hem har genomsökts. Enligt myndigheterna har nyhetsportalen brutit mot landets medielagar. Presidentvalet i augusti 2020 utlöste massiva protester och sedan dess har myndigheterna i Belarus hela tiden ökat på förtrycket mot de journalister som fortfarande arbetar för att förmedla en sanningsenlig bild av vad som händer i landet. Enligt den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna är sammanlagt 404 belarusier i dag (21 maj 2021) fängslade på grund av politiska orsaker. Enligt organisationen Reportrar utan gränser är 16 av dessa journalister. De fängslade journalisterna har vittnat om tortyr och de har till exempel hindrats från att sova på flera dygn. Journalister och medier tystas också ner genom böter och omotiverade rättsprocesser. Landet tillåter inte längre heller ackreditering av utländska journalister. Finlands Journalistförbunds fullmäktige kräver att samtliga fängslade journalister omedelbart släpps fria och att Belarus tillåter en oberoende informationsförmedling. Fullmäktige vädjar till Finlands regering för att den genast ska agera för att avsluta det systematiska förtrycket mot Belarus journalister.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.