Uutiset / 25.05.2023

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho: Hallitusneuvotteluissa esillä merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kävi valtuuston kokouksessa läpi ajankohtaisia asioita. Kuva: Heli Saarela/SJL Kuva:
Parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa on esillä paikallinen sopiminen. ”Paikallisen sopimisen kirjaaminen hallitusohjelmaan ilman mitään reunaehtoja olisi merkittävä heikennys koko työehtosopimusjärjestelmään”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Sen tavoite olisi heikentää työntekijöiden asemaa”, Aho sanoi Journalistiliiton valtuuston kevätkokouksessa Helsingissä torstaina.   Ahon mukaan paikallisen sopimisen ongelmat Suomessa kilpistyvät siihen, että ehdotukset ovat epätasapainoisia.  ”Työnantaja ei ole halunnut laajentaa työntekijöiden oikeuksia, ainoastaan omiaan”, Aho sanoi.  ”Yritysmaailman puheissa toistuu se, miten joustavasti esimerkiksi Saksassa tai Ruotsissa voidaan paikallisesti sopia. He eivät kuitenkaan mainitse, että näissä maissa työntekijöillä on aivan erilaiset, laajemmat oikeudet.”  Työntekijöillä voi olla esimerkiksi merkittävä päätöksellinen edustus yritysten hallinnoissa ja laaja pääsy yrityksen luottamuksellisiin tietoihin, ja siis paljon suurempi mahdollisuus vaikuttaa yrityksen päätöksiin.  Puheenjohtaja Ahon mukaan paikallinen sopiminen vaatisi myös paikallista työtaisteluoikeutta.  Tietoista työntekijöiden oikeuksien vähentämistä  Hanne Aho on huolissaan myös muista viime aikoina esillä olleista työntekijöiden oikeuksien heikentämisistä. Lakko-oikeuksien rajaaminen, lakkosakkojen nosto, paikallisen sopimisen lisääminen, jäsenmaksuperinnän lakkauttaminen ja monet muut heikennykset eivät hänen mukaansa ole yksittäisinä asioina välttämättä ylitsepääsemättömiä. Joka puolelta nakertamalla ja vähitellen kiristämällä pyritään kuitenkin tietoiseen työntekijöiden oikeuksien vähentämiseen.  Valtuustossa puhunut Hanne Aho muistutti myös Yleisradion ympärillä käydystä keskustelusta. Hallitusneuvottelujen yhteydessä väläytellyt rajut leikkaukset Yleisradion rahoitukseen ovat olleet huolestuttavia. ”Ne heikentäisivät toteutuessaan merkittävästi Yleisradion mahdollisuuksia toteuttaa lakisääteisiä tehtäviään ja kansalaisten mahdollisuuksia saada tasapuolisesti tietoa. Tällaisia leikkauksia ei saa tehdä”.   Puheensa lopuksi Aho muistutti, että Journalistiliiton on jatkettava freelancereiden aseman parantamista. Ahon mukaan liiton tavoitteena on, että samasta työstä maksetaan sama palkka, oli työn muoto mikä tahansa. ”Se on meidän yhteinen etumme”, Aho totesi. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.