Uutiset / 25.05.2023

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho: Hallitusneuvotteluissa esillä merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kävi valtuuston kokouksessa läpi ajankohtaisia asioita. Kuva: Heli Saarela/SJL Kuva:
Parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa on esillä paikallinen sopiminen. ”Paikallisen sopimisen kirjaaminen hallitusohjelmaan ilman mitään reunaehtoja olisi merkittävä heikennys koko työehtosopimusjärjestelmään”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Sen tavoite olisi heikentää työntekijöiden asemaa”, Aho sanoi Journalistiliiton valtuuston kevätkokouksessa Helsingissä torstaina.   Ahon mukaan paikallisen sopimisen ongelmat Suomessa kilpistyvät siihen, että ehdotukset ovat epätasapainoisia.  ”Työnantaja ei ole halunnut laajentaa työntekijöiden oikeuksia, ainoastaan omiaan”, Aho sanoi.  ”Yritysmaailman puheissa toistuu se, miten joustavasti esimerkiksi Saksassa tai Ruotsissa voidaan paikallisesti sopia. He eivät kuitenkaan mainitse, että näissä maissa työntekijöillä on aivan erilaiset, laajemmat oikeudet.”  Työntekijöillä voi olla esimerkiksi merkittävä päätöksellinen edustus yritysten hallinnoissa ja laaja pääsy yrityksen luottamuksellisiin tietoihin, ja siis paljon suurempi mahdollisuus vaikuttaa yrityksen päätöksiin.  Puheenjohtaja Ahon mukaan paikallinen sopiminen vaatisi myös paikallista työtaisteluoikeutta.  Tietoista työntekijöiden oikeuksien vähentämistä  Hanne Aho on huolissaan myös muista viime aikoina esillä olleista työntekijöiden oikeuksien heikentämisistä. Lakko-oikeuksien rajaaminen, lakkosakkojen nosto, paikallisen sopimisen lisääminen, jäsenmaksuperinnän lakkauttaminen ja monet muut heikennykset eivät hänen mukaansa ole yksittäisinä asioina välttämättä ylitsepääsemättömiä. Joka puolelta nakertamalla ja vähitellen kiristämällä pyritään kuitenkin tietoiseen työntekijöiden oikeuksien vähentämiseen.  Valtuustossa puhunut Hanne Aho muistutti myös Yleisradion ympärillä käydystä keskustelusta. Hallitusneuvottelujen yhteydessä väläytellyt rajut leikkaukset Yleisradion rahoitukseen ovat olleet huolestuttavia. ”Ne heikentäisivät toteutuessaan merkittävästi Yleisradion mahdollisuuksia toteuttaa lakisääteisiä tehtäviään ja kansalaisten mahdollisuuksia saada tasapuolisesti tietoa. Tällaisia leikkauksia ei saa tehdä”.   Puheensa lopuksi Aho muistutti, että Journalistiliiton on jatkettava freelancereiden aseman parantamista. Ahon mukaan liiton tavoitteena on, että samasta työstä maksetaan sama palkka, oli työn muoto mikä tahansa. ”Se on meidän yhteinen etumme”, Aho totesi. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.