Uutiset / 02.10.2017

Hanne Aho: STT tarvitsee valtion tukea pikaisesti

Kaupallisen median taloudelliset ongelmat kiteytyvät tällä hetkellä 130-vuotiaan Suomen Tietotoimiston ahdinkoon. Päätoimittajan mukaan koko uutistoimiston olemassaolo on vaarassa. - Journalistinen ala on demokratian ja yhteiskuntarauhan näkökulmasta erittäin tärkeä. Sen kuihtumista ei voi seurata sivusta eikä turvaamista voi jäädä odottamaan, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Maailman vanhimpiin uutistoimistoihin lukeutuva STT on tärkeä kansallinen instituutio, joka toteuttaa journalismin perustehtävää: välittää asiakkaidensa avulla yleisölle oikeita ja olennaisia tietoja maailman tapahtumista. Se antaa kaupalliselle medialle kivijalan, jonka päälle omat uutiset ja paikallisuutiset voidaan rakentaa. Jos STT:n annetaan riutua hengiltä, kärsijänä on koko yhteiskunta, jonka etua tiedonvälityksen moniarvoisuutta vahvistava uutistoimisto palvelee. Suomi tarvitsee Pohjoismaisen tason mediatukijärjestelmän, joka pyrkii pitkäjänteisiin tukimalleihin. Tuki tulee kohdentaa kotimaisten journalististen sisältöjen luomiseen ja uusien teknologioiden innovointiin. - STT ei kuitenkaan voi odottaa uuden tukijärjestelmän selvittämistä ja luomista. STT tarvitsee valtion tukea pikaisesti. Oikealla tavalla rahoitettuna ja säädeltynä STT voisi olla tasa-arvoinen tukimalli, jota kaikki uutistoimintaa tarvitsevat voisivat käyttää. - Mikäli STT:stä muodostetaan voittoa tavoittelematon yhtiö ja maksuperusteet luodaan niin, että myös pienillä medioilla olisi mahdollisuus ostaa sen palveluita, tuki STT:lle olisi tasapuolisesti koko kaupallisen median tukea, sanoo Hanne Aho.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.