Uutiset / 20.03.2019

Johanna Vehkoon oikeudenkäynti on kohtuuton

Oulun käräjäoikeudessa on tänään käsittelyssä tapaus, jossa toimittaja Johanna Vehkoota syytetään kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Oikeudenkäynti on kohtuuton. Vehkoo on ollut ihmisiä internetissä loukkaavan, kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun Lokan silmätikkuna jo pitkään. Nurinkurinen oikeudenkäynti kertoo, että syyttäjä, poliisi, lainsäädäntö tai suomalainen yhteiskunta ylipäätään ei ole valmistautunut vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen. Oikeusjärjestelmän on tunnistettava, milloin sitä yritetään käyttää painostamisen tai kiusaamisen välineenä. Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen syytteitä tehtailemalla on kansainvälinen ilmiö, jota yritetään nyt tuoda Suomeen. Suomi on viime vuosina pudonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä kärjestä sijalle neljä. Journalistien vainoaminen on uhka suomalaiselle yhteiskunnalle ja demokratialle. Nettipainostuksen ja -trollauksen kohteeksi voi kuitenkin joutua kuka tahansa, kirjastonhoitaja, lääkäri tai poliisi yhtä hyvin kuin journalistikin. Journalistien työ on julkista ja siihen kohdistuva kritiikki kuuluu asiaan. Häirintä tai vaino eivät sen sijaan kuulu kenenkään työhön. Ne ovat uhka sananvapaudelle.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.