Generell / 20.03.2019

Rättegången mot Johanna Vehkoo är fullständigt orimlig

Rättegången mot journalisten Johanna Vehkoo, vilken inleds i dag i Uleåborgs tingsrätt, avslöjar att varken åklagaren, polisen, lagstiftningen eller det finländska samhället är redo att lösa problemen med hatretorik och nättroll. Journalisten Johanna Vehkoo åtalas för ärekränkning av stadsfullmäktigeledamot Junes Lokka. Finlands Journalistförbund anser att rättegången är orimlig. Vehkoo har utsatts för påhopp av Lokka under en längre tid. Lokka för sin del har på webben sårat människor och dömts för hets mot folkgrupp. Rättegången avslöjar att varken åklagaren, polisen, lagstiftningen eller det finländska samhället är redo att lösa problemen med hatretorik och nättroll. Rättsväsendet bör känna igen när systemet används för påtryckning eller mobbning. Att trakassera journalister och att försvåra journalisters arbete genom att fabricera åtal mot dem är en internationell trend som en del aktörer nu försöker ta till Finland. Finland har under de senaste åren tappat placeringar i organisationen Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen. I dag ligger vi på fjärde plats efter att ha haft den första platsen i många år. Trakasserier mot journalister är ett hot mot demokratin och mot det finländska samhället. Vem som helst kan utsättas för påtryckning på webben eller för så kallade trollkampanjer: bibliotekarier, läkare, poliser. Journalistens arbete är offentlig och kritik mot arbetet är en del av jobbet. Trakasserier, hatretorik och förföljelser bör däremot inte vara en del av någons arbete. De är ett hot mot yttrandefriheten. Finlands Journalistförbund Översättning: Lina Laurent

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.