Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

”Jemen on toimittajalle miinakenttä”

YK, New York (IPS – Tharanga Yakupitiyage) Sananvapaus maailmassa  kapenee, ja toimittajat löytävät itsensä yhä vaarallisemmista tilanteista. Kehityksen suunta kävi selvästi ilmi, kun Committee to Protect Journalists (CPJ) jakoi vuotuiset lehdistönvapauspalkintonsa.

”Palkinnonsaajat ovat rohkeimpia ja sitoutuneimpia toimittajia. He ovat esimerkki siitä, että journalismilla on merkitystä”, CPJ:n toiminnanjohtaja Joel Simon sanoi.

Yksi palkituista on jemeniläinen (nais)reportteri ja bloggari Afran Nasser. Hän vertaa toimittajan työtä Jemenissä kävelyyn miinakentällä.

Jos toimittaja ei Jemenissä joudu Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitusten uhriksi, jatkuvana vaarana on sieppaus, ”katoaminen” tai salamurha. Toimittajat ilman rajoja (RSF) arvioi, että Jemenin huhti-kapinalliset sieppaavat islamistisen Isis-järjestön jälkeen eniten journalisteja.

”Sain tappouhkauksia, ja niitä kohdistui myös perheeseeni, joka puolestaan painosti minua lopettamaan kirjoittamisen oman turvallisuuteni vuoksi”, Nasser kertoo.

Kun Jemenin kapina alkoi 2011, Nasser ryhtyi kirjoittamaan ihmisoikeusloukkauksista ja naisten asemasta maassaan. Hän arvosteli hallitusta ja alkoi saada tappouhkauksia. Vuoden lopulla hän pakeni Ruotsiin, jossa asuu edelleen ja jatkaa raportointiaan Jemenin asioista.

”Olen aina uskonut tarinoiden voimaan. Sananvapaus on tärkeä muutoksen väline”, Nasser vakuuttaa.

CPJ:n palkinto yllätti hänet. ”En ole miespuolinen länsimainen journalisti, joka kirjoittaa Jemenistä. Siksi en uskonut, että kukaan ottaa minua vakavasti.”

Palkintoa vastaanottaessaan Nasser muistutti, että kansainvälinen media ei kerro riittävästi jemeniläisten kärsimyksistä.

Myös Meksikosta on paettava

Myös meksikolainen toimittaja Patricia Mayorga on joutunut pakenemaan kotimaansa väkivaltaa. Hän hakeutui Peruun pian sen jälkeen, kun hänen työtoverinsa Miroslava Breach Velducea oli tapettu Chihuahuan osavaltiossa.

Naiset olivat työskennelleet yhdessä raportoiden politiikan, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksistä. Molemmille alkoi sadella uhkauksia sen jälkeen, kun he paljastivat vaaleissa ehdolla olleiden poliitikkojen yhteyksiä rikollisliigoihin.

Mayorgan mukaan vaaralliseksi koitui myös hallituksen halu vaientaa raportointia ruohonjuuritasolta. ”Kun toimittajat alkavat kysellä ikäviä, hallitus haluaa kriminalisoida heidät.”

Mayorga muistuttaa, että sananvapaus ei ole vain toimittajia varten, vaan kansalaisia.

Meksiko on läntisen pallonpuoliskon vaarallisin maa toimittajille. Siellä on murhattu noin sata journalistia 2000-luvulla.

Muut CPJ:n palkitut ovat thaimaalainen Pravit Rojanaphruk, kamerunilainen Ahmed Abba ja yhdysvaltalainen Judy Woodruf, jolle myönnettiin Gwen Ifill -sananvapauspalkinto.