Uutiset / 08.03.2023

Jäsenillä enemmän oikeudellisia riitoja – yhä useammin ne sovitaan

Journalistiliittoon kuuluvien jäsenten työsuhteita, irtisanomisia ja palkkioita koskevia riitoja oli viime vuonna 27. Vuodesta 2018 laskenut oikeudellisten riitojen määrä kääntyi jälleen nousuun. Vuonna 2021 riitoja oli 21. ”Yksi selitys on elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöiden riitojen lisääntyminen. Tämä selittyy Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET:n liittymisellä Journalistiliittoon. Uuden yhdistyksen kautta aikaisempaa useampi riita on tullut Journalistiliiton hoitoon,” sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Kuitenkin edelleen yhä harvempi riittyi muutosneuvotteluiden jälkeisiin riitautuksiin. Näitä oli viime vuonna vireillä kaikkiaan kuusi tapausta. Savolaisen mukaan tämä selittyy sillä, että viime vuosina muutosneuvotteluja (aiempia yt-neuvotteluja) on käyty alalla harvemmin. Viime vuonna muutosneuvotteluja oli 15 alan yrityksessä. Työpaikkojen vähentämisen sijasta alalle avautui merkittävästi uusia työpaikkoja. ”Haluamme ratkaista työelämän ristiriidat ennen oikeussalia, mutta tarvittaessa ajamme jäsenemme etua oikeudessa asti”, Savolainen kertoo. Suurin ratkenneiden tapausten ryhmä oli sovittuja, joko ennen oikeudenkäyntiä tai viimeistään oikeudessa. Viime vuonna ratkenneista riidoista liitto sopi tai voitti yli 90 %. Aikaisempaa suurempi osa riidoista ratkesi sopimalla. Merkittävää on ollut myös freelancereille kuuluvien palkkioiden periminen. ”Useana vuotena olemme saaneet näitä jäsenellemme kuuluvia palkkioita perittyä tuhansia euroja”. Liiton tukea pidetään erittäin tärkeänä Liiton jäsenet pitävät saamaansa tukea ja neuvontaa tärkeänä. Työmarkkinatutkimuksen mukaan 80 % jäsenistä pitää ilmaista laki- ja työehtoneuvontaa erittäin tärkeänä palveluna. Kun työpaikalla käydään muutosneuvotteluja, liiton juristi auttaa, neuvoo ja tukee luottamushenkilöitä ja jäseniä. Yhteydenottoseurannan mukaan kuukausittain liiton juristit selvittävät noin 200 laki- ja työehtoasioita koskevaa uutta kysymystä. ”Valtaosa asioista ratkeaa jäsenen ottaessa yhteyttä päivystykseemme.”   FAKTA:
  • Jäsenelle maksuton lakineuvonta numerossa 044 7555000 palvelee arkisin kello 13–16.
  • Neuvontaan saat yhteyden myös sähköpostilla lakineuvonta@journalistiliitto.fi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.