Uutiset / 27.02.2019

Itsensätyöllistäjille neuvotteluvaltaa: Työlainsäädäntö palautettava heikoimpien suojaksi

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut sovintoehdotusta yhdestä tai muutamasta työn teettäjästä riippuvaisten itsensätyöllistäjien palkkioista. Piekkala näki lausunnossaan näiden puolesta neuvottelemisen edellyttävän lainsäädännön muuttamista. EU:n kilpailuoikeus antaa jo mahdollisuuden itsensätyöllistäjien puolesta neuvottelemiseen. Unionin näkemystä sovelletaan jo useissa EU-maissa. Tämä osoittaa, että estettä neuvotteluille ei Suomessakaan ole. Unionin linja on kuitenkin vielä testaamatta Suomessa. Lainsäädäntö tulisi siis meilläkin rukata EU:n linjan mukaiseksi. Suomessa itsensätyöllistäjillä ei tällä hetkellä ole juurikaan neuvotteluvaltaa palkkiotasoonsa. Tämän neuvotteluvallan hankkiminen kuuluu Journalistiliiton lähiaikojen tärkeimpiin tavoitteisiin. Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää siksi sovittelijan kantaa äärimmäisen tärkeänä. ”Oli hienoa, että sovittelija oli valmis omatoimisesti lausumaan asiasta”, Savolainen sanoo. ”Saimme nyt selvän omaa kantaamme vahvistavan tulkinnan: tarvitaan lainsäädännön muutos, jossa nimenomaisesti todetaan, että meilläkin on mahdollista toimia näin.” Journalistiliitto on itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeuden edistäjänä kotimaisessa eturintamassa. Asia on 2020-luvun työelämän kannalta äärimmäisen tärkeä. Kyse ei ole ainoastaan Journalistiliiton jäsenistä, vaan myös esimerkiksi ruokalähettien, Uber-kuskien ja alustataloudessa työtä tekevien oikeuksista. Petri Savolaisen mukaan kyse on myös ay-liikkeen perimmäisestä tehtävästä. ”Onhan se nyt ihme, jos neuvotteluista olisi jatkossakin rajattu pois juuri se porukka, joka on työmarkkinoilla kaikkein huonoimmassa asemassa, tekee pienimmillä ansioilla ja huonoimmilla ehdoilla. Työlainsäädännön pitää palata juurilleen ja tulla heikomman osapuolen suojaksi.” Savolainen on optimistinen sen suhteen, että neuvotteluvaltaa myös tullaan saamaan. ”On jo 12 EU-maata, joissa näin on. Meillä Suomessa on tuore esimerkki Ylen freelancerien palkkiotason ottamisesta ensimmäistä kertaa tessiin, ja nyt tämä valtakunnansovittelijan lausunto. Tämä alkaa olla aika kovaa valuuttaa kevään vaalien jälkeisessä hallitustavoiteneuvotteluissa.” Itsensätyöllistäjien neuvotteluvallasta puhutaan myös paneelikeskustelussa ”Oikeus neuvotella, oikeus sosiaaliturvaan” ma 11.3. Helsingin Musiikkitalossa. Keskustelun järjestävät Suomen journalistiliitto, Suomen freelance-journalistit, Akava, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Muusikkojen liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen Näyttelijäliitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME, Tieteentekijöiden liitto sekä Toimihenkilöliitto ERTO.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.