Uutiset / 27.02.2019

Itsensätyöllistäjille neuvotteluvaltaa: Työlainsäädäntö palautettava heikoimpien suojaksi

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut sovintoehdotusta yhdestä tai muutamasta työn teettäjästä riippuvaisten itsensätyöllistäjien palkkioista. Piekkala näki lausunnossaan näiden puolesta neuvottelemisen edellyttävän lainsäädännön muuttamista. EU:n kilpailuoikeus antaa jo mahdollisuuden itsensätyöllistäjien puolesta neuvottelemiseen. Unionin näkemystä sovelletaan jo useissa EU-maissa. Tämä osoittaa, että estettä neuvotteluille ei Suomessakaan ole. Unionin linja on kuitenkin vielä testaamatta Suomessa. Lainsäädäntö tulisi siis meilläkin rukata EU:n linjan mukaiseksi. Suomessa itsensätyöllistäjillä ei tällä hetkellä ole juurikaan neuvotteluvaltaa palkkiotasoonsa. Tämän neuvotteluvallan hankkiminen kuuluu Journalistiliiton lähiaikojen tärkeimpiin tavoitteisiin. Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää siksi sovittelijan kantaa äärimmäisen tärkeänä. ”Oli hienoa, että sovittelija oli valmis omatoimisesti lausumaan asiasta”, Savolainen sanoo. ”Saimme nyt selvän omaa kantaamme vahvistavan tulkinnan: tarvitaan lainsäädännön muutos, jossa nimenomaisesti todetaan, että meilläkin on mahdollista toimia näin.” Journalistiliitto on itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeuden edistäjänä kotimaisessa eturintamassa. Asia on 2020-luvun työelämän kannalta äärimmäisen tärkeä. Kyse ei ole ainoastaan Journalistiliiton jäsenistä, vaan myös esimerkiksi ruokalähettien, Uber-kuskien ja alustataloudessa työtä tekevien oikeuksista. Petri Savolaisen mukaan kyse on myös ay-liikkeen perimmäisestä tehtävästä. ”Onhan se nyt ihme, jos neuvotteluista olisi jatkossakin rajattu pois juuri se porukka, joka on työmarkkinoilla kaikkein huonoimmassa asemassa, tekee pienimmillä ansioilla ja huonoimmilla ehdoilla. Työlainsäädännön pitää palata juurilleen ja tulla heikomman osapuolen suojaksi.” Savolainen on optimistinen sen suhteen, että neuvotteluvaltaa myös tullaan saamaan. ”On jo 12 EU-maata, joissa näin on. Meillä Suomessa on tuore esimerkki Ylen freelancerien palkkiotason ottamisesta ensimmäistä kertaa tessiin, ja nyt tämä valtakunnansovittelijan lausunto. Tämä alkaa olla aika kovaa valuuttaa kevään vaalien jälkeisessä hallitustavoiteneuvotteluissa.” Itsensätyöllistäjien neuvotteluvallasta puhutaan myös paneelikeskustelussa ”Oikeus neuvotella, oikeus sosiaaliturvaan” ma 11.3. Helsingin Musiikkitalossa. Keskustelun järjestävät Suomen journalistiliitto, Suomen freelance-journalistit, Akava, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Muusikkojen liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen Näyttelijäliitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME, Tieteentekijöiden liitto sekä Toimihenkilöliitto ERTO.

Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.