Uutiset / 06.02.2017

Irtisanomiset vähenivät viime vuonna selvästi

Journalistiliiton lakimies Tytti Oras Kuva:
Vuoden 2016 yt-neuvotteluissa irtisanottiin 77 journalistia, ilmenee Journalistiliiton tilastoista. Määrä on pudonnut alle puoleen kahdesta edellisestä vuodesta. Sekä vuonna 2015 että 2014 irtisanottiin 179 journalistia. Vuonna 2013 irtisanottuja oli 172 ja vuonna 2012 peräti 205. Journalistiliiton lakimies Tytti Oras arvioi, että yksi syy irtisanomisten vähenemiseen voi liittyä aiempien vuosien irtisanomisiin. ”Organisaatiot on monessa paikassa jo viritetty äärimmäisen pieniksi”, Oras sanoo. Toinen syy voi olla talouslukujen elpyminen suurissa mediataloissa. Sekä Sanoma että Alma Media tiedottivat viime vuonna kasvaneista liikevoitostaan. Myös muita henkilöstövähennyksiä tehtiin selvästi edellisvuosia vähemmän. Eropaketeilla ja eläkeratkaisuilla vähennettiin viime vuonna yhteensä 44 henkilötyövuotta. Edellisen vuoden vastaava luku oli 77, ja vuonna 2014 vähennettiin 152 henkilötyövuotta. Tilastoissa ovat Journalistiliiton tiedossa olleet, kunakin vuonna päättyneet media-alan yt-neuvottelut. Irtisanotuilla journalisteilla tarkoitetaan tässä tilastossa Journalistiliiton jäseniä sekä niitä ei-jäseniä, jotka toimenkuvallaan täyttävät liiton jäsenkelpoisuuden ja ovat liiton luottamusmiesten edunvalvonnan piirissä. Määräaikaisten työsopimusten päättymiset eivät näy liiton tilastoissa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.