Uutiset / 19.08.2016

Irakilainen journalisti uuden turvapaikkapolitiikan uhrina

Irakin kansalainen Waleed Al-Gburi sai 29.7. 2016 Maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

- Uskomme Al-Gburin ja hänen vanhimman poikansa Aws Al-Gburin olevan hengenvaarassa Irakissa työskenneltyään tulkkina ja kuvaajana japanilaisille medioille sekä tulkkina ja fikserinä ulkomaalaisille journalisteille ja järjestöille, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Fikseri on ulkomaisen toimittajan paikallinen järjestelijä, joka usein tekee kaikkein vaarallisimman osuuden työstä kriisialueilla.  

- Waleed Al-Gburi on vuosien ajan asettanut henkensä alttiiksi, jotta maailmalla saataisiin riippumatonta tietoa siitä, mitä Irakissa oikein tapahtuu, sanoo Hanne Aho. Mitä me tietäisimme maailmasta ilman hänenlaisiaan ammattilaisia? Miten me voisimme viitata kintaalla kaikelle tälle ja jättää nämä ihmiset oman onnensa nojaan?

Al-Gburi on paennut Irakista ilmeistä henkilökohtaista vainoa ja hengenvaaraa. Hänen ja hänen poikansa käännyttäminen takaisin Irakiin asettaisi heidät uudestaan hengenvaaraan. Kansainvälinen oikeus yksiselitteisesti kieltää ihmisen palauttamisen maahan tai alueelle, jossa hänen henkensä voi vaarantua tai hän voi kohdata epäinhimillistä kohtelua tai vainoa.  

- Al-Gburin turvapaikkahakemus on käsiteltävä uudestaan, sanoo Aho.

 

Irak on maailman vaarallisin maa journalistin työskennellä. Kansainvälinen Journalistiliitto IFJ laskee, että yhteensä 309 journalistia ja median työntekijää (mukaanluettuina mm. kuvaajat, tulkit ja fikserit) on työnsä vuoksi menettänyt henkensä Irakissa 25 viime vuoden aikana. Yhdysvaltalaisen Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestön kriteereillä laskien maassa on vuodesta 1992 lähtien murhattu 174 toimittajaa.

Suurin osa työnsä vuoksi tapetuista on nimenomaan paikallisia journalisteja ja fiksereitä, freelancereita, jotka tekevät työtään omassa kotimaassaan. Journalisteja uhkaillaan ja pahoinpidellään jatkuvasti tarkoituksena kostaa aiemmin tehty journalistinen työ ja/tai estää tuleva työ ja pelotella muita vaikenemaan. Maassa toimii useita aseellisia joukkoja ja ryhmittymiä eivätkä viranomaiset ole kykeneviä – eivätkä aina edes halukkaita – tarjoamaan suojelua vainotuille journalisteille. Myös valtiolliset toimijat uhkailevat pahoinpitelevät journalisteja. Tilanne on Freedom Housen ja CPJ:n mukaan ollut viime vuosina heikentymään päin. Hyökkääjät ja heidän motiivinsa jäävä yhä useammin epäselviksi.

Irak on sijalla 158 kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä 2016 ja sijalla 159 Freedom Housen Media Freedom -raportissa vuodelta 2015.

Al-Gburi sai ensimmäisen uhkauskirjeen jo vuonna 2006. Siinä häntä kehotettiin lopettamaan työskentely japanilaisten journalistien kanssa.  Vuonna 2006 saamansa uhkauksen seurauksena Al-Gburi perheineen muutti pois Bagdadista Jisr Diyalaan Mada’inin piirikuntaan. Vuonna 2007 Al-Gburi kidnapattiin ja häntä myös kidutettiin. Syynä olivat Al-Gburin kuvaamat materiaalit ja kidnappaajien epäily siitä, että Al-Gburi työskenteli amerikkalaisten kanssa. Al-Gburi on työskennellyt tulkkina ja fikserinä myös ranskalaisille journalisteille.

Al-Gburi ja hänen vanhin poikansa Aws pakenivat Irakista elokuussa 2015 heidän jouduttuaan murhayrityksen kohteeksi. Al-Gburi uskoo sen liittyvän hänen aikeisiinsa lähteä kuvausmatkalle Turkkiin Syyriassa kuolleen japanilaiskollegan muistoksi. Al-Gburi työskenteli japanilaisen sotakirjeenvaihtajan Mika Yamamoton kanssa siihen saakka, kun Yamamoto sai surmansa Aleppossa vuonna 2012.  Sunnivähemmistöön kuuluvaa Al-Gburia vainotaan myös uskontonsa vuoksi.

Al-Gburin väitetään voivan muuttaa turvallisesti Bagdadiin – paikkaan, josta hän joutui pakenemaan jo kymmenen vuotta sitten. Al-Gburin Bagdadin koti on lisäksi takavarikoitu paikallismiliisin kuultua hänen paenneen Suomeen. Hänen 9-henkisellä perheellään ei ole Irakissa paikkaa mihin mennä.

Maahanmuuttovirasto ”hyväksyy tosiseikkana” uhkaukset, kidnappauksen ja vangitsemisen, mutta katsoo, että kun Al-Gubri lopettaa työnsä, hän ei ole vaarassa kotimaassaan, kun muuttaa Bagdadiin sunnienemmistöiselle alueelle. ”Maahanmuuttovirasto katsoo, että sinut voidaan käännyttää lrakiin ilman, että voit joutua siellä vainon, vakavan haitan tai epäinhimillisen taikka ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi tai että sinut voitaisiin lähettää sieltä sellaiselle alueelle.”

Maahanmuuttovirasto ei ole päätöstä tehdessään käyttänyt ainuttakaan erityisesti journalistista työtä tai sen olosuhteita Irakissa käsittelevää lähdettä. Tässä muutamia:

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.