Uutiset / 29.10.2012

Intia sensuroi nettiä ja puhelinta Kashmirissa

”Ei kahvilanpitäjä pysty vahtimaan asiakkaiden toimintaa”, yli vuoden vankilassa viettänyt Ahmad valittaa.

Soporen kaupungissa sijaitsevassa Ahmadin nettikahvilassa kävi aiemmin satoja ihmisiä päivässä. Nyt toiminnassa on kaksi laitetta, ja niitä saa käyttää vain kirjoituskoneina.

”Vankilasta vapauduttuani jouduin ottamaan pankkilainan voidakseni avata paikan uudestaan. Mutta en päästä ketään nettiin, koska halua välttää vaikeudet”, omistaja sanoo.

Poliisi hakee kotoa

Soporessa on 300 000 asukasta, mutta ei enää yhtään toimivaa nettikahvilaa.

Osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa ja muissa isoissa kaupungeissa poliisi on hakenut kotoa nuorukaisia, jotka ovat ilmaisseet mielipiteitään sosiaalisessa mediassa. Sivustoja on suljettu ja tekstiviestiliikenne estetty.

Sananvapauden rajoituksista ei puhuttu, kun Intian sisäministeri Sushil Kumar Shinde kävi lokakuussa Srinagarissa Lal Chowkin aukiolla, jolla on pidetty mielenosoituksia 1980-luvulta lähtien.

”Paikalla oli 500 poliisia, ja kännykkäliikenne oli estetty, mutta ministeri vakuutti, että kaikki on hyvin Kashmirissa”, ihmisoikeuspuolustaja Khurrum Parvez sanoo.

”Aina, kun kashmirilaiset yrittävät ilmaista poliittisia pyrkimyksiään tai vastustaa ihmisoikeusloukkauksia, sosiaalinen media ja kännykät tukitaan päiväkausiksi”, aktivisti Hameeda Nayeem lisää.

Miehitystä vastaan

Monen kashmirilaisen mielestä vuodesta 1947 jatkunut miehitys alueella on laiton. Intian hallussa on Kashmirista kaksi kolmannesta, Pakistanilla on vajaa kolmannes ja Kiinalla loput.

Vuoden 2010 loppukesällä intialaisalueella osoitettiin mieltä 50 päivää. Kahakoissa kuoli ainakin 110 siviiliä ja tuhansia loukkaantui. Seurauksena oli tiukka ulkonaliikkumiskielto.

Greater Kashmir -lehden pääkirjoitus moittii nettisensuuria ylireagoinniksi, koska alueella on ollut pari vuotta rauhallista lukuun ottamatta Muhammed-videon innoittamia muutaman päivän mielenosoituksia syyskuussa.

Kolumnisti Sheikh Showkat katsoo hallituksen valinneen vaarallisen tien, kun se tukkii kaikki ilmaisuväylät. ”Internetistä oli tullut rauhanomaisten mielenilmausten tärkein kanava.”

Nuoriso pääkohteena

Nuoriso on ollut tukahduttamistoimien pääkohteena.

Srinagarilainen opiskelija Faizan Samad oli vuonna 2010 ensimmäinen, joka pidätettiin nettiaktivismin vuoksi. Hän oli laittanut Facebookiin vapautta vaativia iskulauseita.

Tänä vuonna poliisi on syyttänyt 24:ää nuorta Facebookissa politikoinnista ja 4 on pidätetty.

Englanninkielisen Kashmir Timesin mukaan vapaasta ajattelusta on tulossa rikos Kashmirissa.

Oppositiossa oleva Kansan demokraattinen puolue varoittaa, että nettisensuuri ja kännyköiden tukkiminen vain yllyttävät nuorison kapinaa.

”Olen mukana monissa netin verkostoissa, joista saan tuoreita näkökulmia politiikkaan ja ajankohtaisiin asioihin. Netissä pääsen tietolähteille, joita en muuten osaisi etsiä”, opiskelija Majid Rashid vahvistaa.

(Inter Press Service)

 

Jaettu Kashmir

Kashmir on Intian niemimaan vuoristoinen luoteisalue Intian, Pakistanin ja Kiinan raja-alueella. Kashmirin noin 14 miljoonaa asukasta elävät enimmäkseen maanviljelyllä ja karjanhoidolla

Kashmirin ongelmat juontuvat vuodesta 1947, jolloin hinduvoittoinen Intia ja muslimien hallitsema Pakistan itsenäistyivät Britannian vallasta.

YK:n päätöslauselma lupasi kashmirilaisille oikeuden liittyä Intiaan tai Pakistaniin tai itsenäistyä. Äänestystä ei koskaan järjestetty, ja alue jaettiin Intian ja Pakistanin kesken. Maat ovat sotineet Kashmirista kolmesti. Selkkauksen arvioidaan vaatinen 80 000 kulonuhria.

Nykyisen Kashmirin alueesta noin kolmannes on Pakistanin hallinnassa, Kiina miehittää pientä kolkkaa ja Intia hallitsee loppuosaa. Intian autonomisen Jammun ja Kashmirin osavaltion kymmenmiljoonaisen väestön enemmistö on muslimeja. Siellä alkoi itsenäisyyttä vaativa liikehdintä 1989. ( IPS)


Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsen- ja lakineuvonnassa poikkeuksia juhlapyhien aikaan

Jäsenasiapalvelu ja lakineuvonta on suljettuna joulun ja uudenvuoden pyhinä sekä loppiaisena.

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.