Uutiset / 25.03.2015

Ilmaisunvapauden puolustajia palkittiin

New York (IPS – Lisa Vives) Ilmaisunvapautta vaikeissa oloissa puolustaneita henkilöitä palkittiin maaliskuussa Index on Censorship Freedom of Expression Awardilla. Palkinnon voi saada journalismista, taiteesta, kampanjoinnista ja digiaktivismista.

Yksi palkituista on angolalainen toimittaja Rafael Marques de Morais, joka on paljastanut korruptiota kotimaansa hallinnossa ja liike-elämässä.

Marques on tutkinut muun muassa presidentti Jose Eduardo dos Santosin perhettä. Marquesin mukaan presidentin tytär Isabel hallitsee yli miljardin dollarin omaisuutta, joka on hankittu isän avustuksella.

Marques julkaisi vuonna 2011 kirjan, joka on ilmestynyt englanniksi nimellä Blood Diamonds: Corruption and Torture in Angola. Se listaa 500 kidutus- ja murhatapausta, jotka tapahtuivat 1,5 vuoden aikana Angolan timanttikentillä. Kirjan mukaan väkivallan takana olivat armeijan ja yksityisen turvapalvelun edustajat.

Marquesia odottaa maalis-huhtikuun taitteessa kunnianloukkausoikeudenkäynti. Kanteen nostajina on yhdeksän kenraalia ja presidentin käyttämä turvallisuuspalvelu.

Naisten oikeuksien puolesta

Kampanjoinnista palkittiin Pohjois-Kenian naisten oikeuksia puolustava Amran Abdundi Amram. Hänen johtamansa Frontier Indigenous Network (FIN) on perustanut naisille turvapaikkoja Kenian ja Somalian levottomalle rajalle. Lisäksi järjestö kartoittaa konfliktialueita, taistelee laitonta asekauppaa vastaan ja perustaa radion kuuntelijaryhmiä.

Ottaessaan vastaan palkintonsa Abdundi sanoi sen menevän ”pohjoisen Kenian hyljeksityille naisille taisteluun sellaisia perinteitä vastaan, jotka epäävät heiltä oikeuden omaisuuteen sekä altistavat heidät sukuelinten silvonnalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle.”

FINin puolustamista naisista moni on joutunut väkisin sotilaiden viihdyttäjäksi. ”Kun naiset palasivat kotiin avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsensa kanssa, perhe hylkäsi heidät. Tämä palkinto on heille”, Abdundi jatkoi.

Hän kiitti sitä, että palkinnon myötä naisten kamppailu on tunnustettu maailmanlaajuisesti.

Jo 15. kertaa jaetun palkinnon saivat tänä vuonna myös marokkolainen räppäri Mouad ”El Haqed” Belghouat, saudiarabialainen toimittaja Safa al-Ahmad ja sananvapautta puolustava unkarilainen verkkosivusto Atlatszo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.