Uutiset / 01.12.2016

Hanne Aho: ”Komission alv-linjaus antaa uskoa koko alalle”

EU:n komissio esittää jäsenmaille mahdollisuutta laskea digilehtien ja e-kirjojen arvonlisävero printtimedian tasolle. Päätösvalta asiassa pysyisi kansallisena.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo, että Suomi siirtyisi alempaan verokantaan pikaisesti.

”Komission linjaus on ilman muuta oikean suuntainen. Digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentaminen antaisi uskoa koko media-alalle. Ala on tavoitellut digitaalisten sisältöjen tasapuolisempaa verokohtelua jo vuosien ajan.”

 Nykysääntöjen mukaan digisisällöille ei sallita vastaavaa kevennettyä verokohtelua kuin printtimedialle.  Komissio myöntää, että nykyinen lainsäädäntö on vanhentunut, koska se on laadittu ennen nykyistä digiaikaa.  Sähköisiä julkaisuja on lain laatimisen aikaan pidetty palveluina, eikä niihin siksi ole voinut soveltaa printtijulkaisuille sallittua alhaisempaa verokantaa.

Suomessa digilehtien ja e-kirjojen arvonlisävero on 24 prosenttia, sanoma- ja aikakauslehtien tilausten 10 prosenttia. Valtiovarainministeriö on pitänyt veron alentamista mahdottomana EU-sääntöjen vuoksi.

Suomen hallituksen hallitusohjelman on kirjattu pyrkimys vaikuttaa EU:hun muutoksen mahdollistamiseksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.