Uutiset / 10.10.2014

Hallituksen tekijänoikeuslakiesitys valmistui vihdoin

Hallitus on tällä viikolla esittänyt, että tekijänoikeuslakiin tulisi säännökset tekijänoikeuden luovutusta koskevan sopimuksen sovittelusta. Sopimusta tai sen ehtoa voidaan sovitella tai se voidaan jättää kokonaan huomiotta, jos sopimuksen ehto on alalla vallitsevan hyvän sopimustavan vastaisella tavalla tai muutoin kohtuuton tai jos sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Sopimuksen ehtona pidetään myös luovutuksesta maksettavaa korvausta. Kohtuullistamisarvioinnissa voidaan ottaa huomioon kyseisellä alalla vallitseva hyvä sopimustapa.

Journalistiliitto ja muut tekijäjärjestöt ovat pitkään ajaneet tämänkaltaista sääntelyä tekijänoikeuslakiin. SJL on tyytyväinen siihen, että pitkän valmisteluprosessin jälkeen esitys on viimein saatu.

SJL:n työehtoasiamiehen Sanna Nikulan mukaan hallituksen esityksessä on hyvää esimerkiksi se, että tekijöitä ja käyttäjiä kannustetaan luomaan yhdessä omat käytännöt alan hyvän sopimustavan kehittämiseksi. Myönteistä ovat myös esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa mainitut esimerkit tilanteista, joissa sopimusta voitaisiin pitää kohtuuttomana.

Yhtenä esityksen puutteista Nikula pitää tekijäjärjestöjen ajaman liittojen kanneoikeuden puuttumista.

"Jos liitoilla olisi kanneoikeus, liitto voisi ajaa kohtuullistamiskannetta tekijän puolesta. Ilman tätä oikeutta uuden säännöksen vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi, koska ongelmana on aiemminkin ollut, ettei kohtuullistamisoikeudenkäynteihin ole halukkaita kantajia. Tekijät pelkäävät toimeksiantojen loppumista eivätkä siksi välttämättä uskalla lähteä omalla nimellään 'rettelöimään'", Nikula sanoo.

"Tehokkaan oikeussuojakeinon puuttuessa uuden säännöksen vaikutukset uhkaavat jäädä vähäiseksi", hän kiteyttää.

Esitys löytyy täältä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.