Uutiset / 28.09.2015

Freelancerit menettivät 400 euroa

Freelancereiden vuosiansiot ovat laskeneet kahdessa vuodessa noin 400 euroa, ilmenee tuoreesta freelancer-työmarkkinatutkimuksesta.

TNS Gallupin viime keväänä toteuttamassa tutkimuksessa selviteltiin vuoden 2014 tulotasoa ja työoloja. Edellinen vastaava tutkimus kartoitti vuoden 2012 tilannetta.

Freelancereiden keskimääräinen vuosiansio vuonna 2014 oli 23 900 euroa eli 1 992 euroa kuukaudessa. Tulojen laskua kahden vuoden takaisesta selittää osittain se, että 37 prosenttia ilmoitti toimeksiantojen vähentyneen edellisvuodesta.

Radio- ja tv-freelancereiden tulot olivat suuremmat kuin lehtityötä tekevillä. Heidän ansionsa olivat 33 100 euroa vuodessa eli 2 758 euroa kuukaudessa. Lehtipuolella tulotaso oli noin 22 700 euroa vuodessa, 1 892 euroa kuukaudessa.

"Lakimuutoksia tarvitaan"

Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas pitää työsuhteisen ja freelancerin välistä tuloeroa merkittävänä.

”Lehdistön työsuhteiset toimittajat ansaitsevat keskimäärin 3 503 euroa kuukaudessa. Myös freelancereille on taattava oikeus kohtuulliseen korvaukseen työstään. Tämä edellyttää lakimuutoksia”, Salokangas sanoo.

Freelancerit työskentelivät viime vuonna keskimäärin 32 tuntia viikossa. 67 prosenttia heistä haluaa jatkaa freelancerina. Sitoutuneisuus työhön korostuu freelancereiden kohdalla. Juuri kukaan ei haluaisi vaihtaa pois journalismin parista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.