Uutiset / 20.03.2012

Etelä-Sudanissa radioaallot välittävät tietoa demokratiasta

Tarkemmin sanottuna he ovat aikeissa kuunnella paikallisyhteisön radioaseman Let's Talkin lähettämää kansalaisopetusohjelmaa. Se on tähdätty sekä yhteisöille että niiden johtajille, tavoitteena käynnistää keskustelua Etelä-Sudanin poliittisesta muutoksesta kohti itsenäisyyttä ja demokratiaa. Ohjelma tarjoaa kuulijoille aiheita siirtymäkauden lainsäädännöstä, korruption vastaisiin strategioihin ja lasten ja naisten oikeuksien suojeluun.

 

Puolituntinen Let's Talk lähetettiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2007. Se on makasiiniohjelma ja pitää sisällään draamaa, ryhmäkeskusteluita ja haastatteluja.

”Draamaa käytetään houkuttimena. Se punoo yhteen mutkikkaita aiheita, joita käsitellään yksinkertaisesti, huumoripitoisesti ja ymmärrettävästi fiktiivisen eteläsudanilaisen Jedidan asukkaiden elämän kautta. Se varmistaa, että yleisö viihtyy ja saa tietoa päivän aiheesta”, sanoo ohjelman käsikirjoittaja Rehema Siama SRS:stä (Sudan Radio Service)

Let's Talkin takana ovat SRS ja Kansallinen demokratiainstituutti, NDI. Sen lähetyskielet ovat englanti, arabia ja paikalliskielet dinka ja nuer. Ohjelmaa lähettävät yhteisöradiot, SRS:n lisäksi Bakhita FM, Radio Emanue, Naath FM ja Nhomlau FM.

Tänään lähetettävä ohjelma on vanha ja käsittelee vapaita ja reiluja vaaleja. Se on sytyttänyt kuulijat miettimään johtajien vastuita.

Ohjelman lisäksi NDI järjestää kuunteluryhmiä tavallisille ihmisille, jotka kokoontuvat eri puolilla maata kuuntelemaan ohjelmia ja keskustelemaan niiden teemoista ja vaikutuksista yhteisöönsä. Yksi niistä on Yambion ryhmä.

”Session tarkoitus on edistää demokratiaa. Uskomme, että ihmisten saaminen yhteen ja se, että he voivat sietää toistensa näkemyksiä, edistää demokratiaa. Näin he oppivat käymään dialogia sen sijaan, että turvautuisivat väkivaltaan asioiden selvittelyssä”, sanoo James Amuda, NDI:n ohjelmatyöntekijä.

Yambion lähetyksen päätyttyä yksi kuulijoista, James Gbakilingba, kertoo olevansa huolissaan oikeuksista ilmaista poliittisia näkemyksiä. 

”Minulle on tärkeää, että puhumme ihmisille puolueista. Meidän täytyy kertoa heille siitä, millaisia ideoita ja tavoitteita kullakin puolueella on. Ja meidän täytyy kertoa myös, että lain mukaan kuka tahansa saa kuulua haluamaansa puolueeseen.”

Etelä-Sudania pidetään yhtenä maailman alikehittyneimmistä paikoista. Ja ottaen huomioon maan suuren koon ja purevan köyhyyden yhdistyneenä matalaan lukutaitoprosenttiin, radio on varmin keino tavoittaa kansalaiset.

Syrjäisessä Etelä-Sudanissa, jossa on vain muutama päällystetty tie ja moniin paikkoihin pääsee vain lentäen tai radioaaltoja pitkin, ohjelmasta on tullut hitti.

”Uskon, että Let's Talk -ohjelma näytteli olennaista osaa prosessissa, joka johti siirtymäkauden perustuslain allekirjoittamiseen viime heinäkuussa”, Amuda sanoo.

”Demokratian ja hyvän hallinnon eteen työtä tekevänä instituutiona havaitsimme, että prosessi sujui hyvin, mutta ymmärsimme myös, että ihmisiltä puuttui tietoa siitä, mitä oltiin käymässä läpi. Niinpä ajattelimme, että on tärkeää kertoa ihmisille, mistä perustuslakiprosessissa on kyse.”

NDI on Free Voice Median kumppanina tuottamassa uusia Let's Talk -jaksoja. Journalisti Marvis Birungi on mukana editoimassa uutta ohjelmaa, ja toteaa, että tarvetta demokratiaprosessia koskevan tiedon välittämiseen on edelleen.

Neljä radioasemaa alkaa lähettää uusia jaksoja ennen maaliskuun loppua. Ohjelmat pitävät sisällään pääjutun, lyhyen draamajakson, keskusteluosuuden ja asiantuntijahaastattelun.

”Tiedämme tällä hetkellä, että perustuslaki on ristiriidassa tiettyjen tavallisten lakien kanssa. Perustuslaissa esimerkiksi säädetään, että vaimo perii miehensä omaisuuden, mutta muissa laeissa säädetään toisin. Joten etsimme jonkun, joka tietää perustuslaista ja jonkun toisen, joka katsoo asiaa yhteisön perinteisestä näkökulmasta ja he keskustelevat asiasta”, Amuda kuvailee tulevaa ohjelmaa.

(Inter Press Service)


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.