Uutiset / 11.09.2019

Eritrea on median sensuurilistan ykkönen

Kuvakaappaus CPJ.org Kuva:
YK (IPS – James Reinl) Eritreassa on maailman tiukin sensuuri ja aktiivisin toimittajia vangitseva ja sanomalehtiä, radiota ja televisiota rajoittava hallinto. Tähän tulokseen on päätynyt Committee to Protect Journalists -järjestön tuore raportti. Eritreassa ei ole ollut riippumatonta mediaa maassa sitten vuoden 2001. Monet vuoden 2001 puhdistuksessa vangitut journalistit ovat yhä telkien takana ja hallitus valvoo suurinta osaa sähköisestä mediasta, internet-yhteydet ovat kiven takana ja ulkomaisia radiosignaaleja häiritään. Lain mukaan eritrealaisten toimittajien on edistettävä ”kansallisia päämääriä”. Valtion omistaman median toimittajat noudattavat koston pelossa hallituksen sanelemaa toimituksellista linjaa. Journalistien epätoivelistan seuraavina ovat Pohjois-Korea ja Turkmenistan. Pohjois-Koreassa virallinen Korean keskusuutistoimisto (KCNA) pyörittää maan lähes kaikkia sanomalehtiä ja sähköistä mediaa. Uutiset keskittyvät lähinnä maan johtajan Kim Jong Unin lausuntojen ja toimien raportointiin. Ulkomaanuutisia on ollut erittäin rajoitetusti, mutta viime aikoina on kuitenkin kerrottu Kimin ja Trumpin neuvotteluista. Myöskään Turkmenistanista ei juurikaan löydy vapaata mediaa. Presidentti Gurbanguly Berdymukhamedovilla on absoluuttinen valta yli koko mediakentän, ja hän käyttää valtaansa edistääkseen omaa henkilökulttiaan. Maanpaossa toimii muutamia riippumattomia Turkmenistaniin keskittyneitä medioita, mutta niiden sivustoille pyrkimisestä voi joutua kuulusteluihin. Listan muilla kärkisijoilla ovat Saudi-Arabia, Kiina, Vietnam, Iran, Päiväntasaajan Guinea, Valko-Venäjä ja Kuuba. Journalistien työ on vaikeaa myös Afganistanin, Syyrian ja Somalian kaltaisissa sodasta ja epävakaudesta kärsivissä maissa, mutta vaikeudet eivät ole yksinomaan seurausta virallisesta sensuurista, todetaan CPJ:n raportissa. ”Internetin piti tehdä sensuurista aikansa elänyttä, mutta eihän niin ole tapahtunut. Monissa maailman eniten sensuroiduissa maissa on laajoja ja aktiivisia online-yhteisöjä. Nämä hallitukset yhdistävät vanhan brutaaliuden uuteen mediaa valvovaan ja toisinajattelua suitsivaan teknologiaan, jonka ne ovat ostaneet länsimaisilta yhtiöiltä”, CPJ:n toimitusjohtaja Joel Simon sanoi vuosiraportin julkistustilaisuudessa 10. syyskuuta.   (Inter Press Service)  

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.