Uutiset / 26.02.2020

Elokuva- ja tv-tuotantoalalle ei vieläkään yleissitovaa työehtosopimusta

Elokuva- ja tv-tuotantoalan työntekijät jäävät edelleen ilman yleissitovaa työehtosopimusta. Työtuomioistuin on hylännyt Journalistiliiton ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen yleissitovuutta koskeneen valituksen. Yleissitovuus kaatui näin jo toistamiseen. Aiemmin viime vuonna työehtosopimusten yleissitovuuden vahvistamislautakunta päätyi samaan ratkaisuun, josta Journalistiliitto ja Teme valittivat työtuomioistuimeen. Yleissitovuuteen vaaditaan sitä, että kaikista alan työntekijöistä vähintään puolet työskentelee sellaisen työnantajan palveluksessa, jotka ovat järjestäytyneet. Työtuomioistuimen mukaan näin ei alalla nyt ole. Sopimuksen piirissä Paltan jäsenyrityksissä työntekijöitä on noin 600. ”Käsittämätöntä ratkaisussa on se, että mukaan on laskettu merkittävä joukko Yleisradion työntekijöitä, joita asia ei koske, koska he eivät tee töitä tuotantoyhtiöissä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Seuraavaksi Journalistiliitto, Teme ja työnantajaa edustava Palta pohtivat, miten alan työntekijöiden työehtoja järjestettäisiin. Liitteenä 26.2.2020 tehty Työtuomioistuin päätös yleissitovuudesta 260220. Lisätietoja: Petri Savolainen, edunvalvontajohtaja, Journalistiliitto, puhelin 050 5342 485

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.