Uutiset / 17.12.2014

EIT puntaroi suomalaisjournalistin sananvapautta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsitteli valokuvaaja Markus Pentikäisen tapausta Ranskan Strasbourgissa keskiviikkona 17. joulukuuta.

Pentikäinen oli kuvaamassa Helsingissä järjestettyä Smash Asem -mielenosoitusta vuonna 2006, kun poliisi otti hänet kiinni ja piti säilössään lähes 18 tuntia. Pentikäinen tuomittiin myöhemmin käräjäoikeudessa niskoittelusta poliisia vastaan. Hän valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Seuraavaksi tapausta käsiteltiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, joka viime helmikuussa totesi, ettei Suomen valtio rikkonut Pentikäisen sananvapautta. EIT kuitenkin otti tapauksen uuteen käsittelyyn.

Uudessa käsittelyssä Pentikäistä edustivat lakimiehet Jussi Salokangas ja Valtteri Matilainen; Suomen valtiota puolusti viisi juristia.

”Siellä keskusteltiin paljon Suomen lain sisällöstä ja siitä, oliko poliisilla perusteet pitää Pentikäistä kiinni otettuna niin pitkään. Käsittelystä jäi hyvä fiilis”, Salokangas sanoi tuoreeltaan käsittelyn jälkeen. Hän ei tässä vaiheessa halua arvioida käsittelyn kulkua sen tarkemmin.

Valtio pysyi aiemmassa kannassaan väittäen edelleen, että mielenosoituksessa oli kuvaajille varattu alue. Valtion lakimiesten mukaan alueella oli jokin tv-ryhmä, josta he eivät kuitenkaan sen tarkemmin kertoneet. Journalistiliitto sai käsittelyä varten valokuva- ja muuta materiaalia useista toimituksista, eikä yksikään liittoon yhteydessä ollut journalisti ole ollut tietoinen väitetystä kuvausalueesta.

EIT tekee päätöksensä ensi vuoden aikana.


Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.