Uutiset / 17.12.2014

EIT puntaroi suomalaisjournalistin sananvapautta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsitteli valokuvaaja Markus Pentikäisen tapausta Ranskan Strasbourgissa keskiviikkona 17. joulukuuta.

Pentikäinen oli kuvaamassa Helsingissä järjestettyä Smash Asem -mielenosoitusta vuonna 2006, kun poliisi otti hänet kiinni ja piti säilössään lähes 18 tuntia. Pentikäinen tuomittiin myöhemmin käräjäoikeudessa niskoittelusta poliisia vastaan. Hän valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Seuraavaksi tapausta käsiteltiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, joka viime helmikuussa totesi, ettei Suomen valtio rikkonut Pentikäisen sananvapautta. EIT kuitenkin otti tapauksen uuteen käsittelyyn.

Uudessa käsittelyssä Pentikäistä edustivat lakimiehet Jussi Salokangas ja Valtteri Matilainen; Suomen valtiota puolusti viisi juristia.

”Siellä keskusteltiin paljon Suomen lain sisällöstä ja siitä, oliko poliisilla perusteet pitää Pentikäistä kiinni otettuna niin pitkään. Käsittelystä jäi hyvä fiilis”, Salokangas sanoi tuoreeltaan käsittelyn jälkeen. Hän ei tässä vaiheessa halua arvioida käsittelyn kulkua sen tarkemmin.

Valtio pysyi aiemmassa kannassaan väittäen edelleen, että mielenosoituksessa oli kuvaajille varattu alue. Valtion lakimiesten mukaan alueella oli jokin tv-ryhmä, josta he eivät kuitenkaan sen tarkemmin kertoneet. Journalistiliitto sai käsittelyä varten valokuva- ja muuta materiaalia useista toimituksista, eikä yksikään liittoon yhteydessä ollut journalisti ole ollut tietoinen väitetystä kuvausalueesta.

EIT tekee päätöksensä ensi vuoden aikana.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.