Uutiset / 18.08.2015

Egyptin terroristilaki loukkaa lehdistönvapautta

Virallisen tiedon vastaisia uutisia terrorismista julkaisevia uhataan liki 60 000 euroon nousevilla sakoilla. Arvostelijoiden mukaan se hiljentää riippumattoman raportoinnin erityisesti pienissä viestimissä.

”Egyptin viranomaisten on varmistettava, ettei lakia käytetä tiedonvälityksen tukahduttamiseen”, vaatii lakimiesten alueellisen järjestön johtaja Said Bernabia. Hänen mukaansa se edellyttää lain muuttamista vastaamaan kansanvälisiä ihmisoikeussäädöksiä.

Juristien mukaan laki antaa viranomaisille laajat valtuudet käyttää väkivaltaa aina tappamiseen asti tilanteissa, joissa se ei ole välttämätöntä.

Islamilaisen al-Misriyun -lehden päätoimittaja Mahmoud Sultan kommentoi lakia Twitterissä sanomalla, että Egyptin medialla ja toimittajilla on edessään hyvin synkkiä päiviä.

Lehdistövapautta puolustavat järjestöt ovat arvostelleet lakia koko sen valmistelun ajan. Alkuperäinen lakiluonnos uhkasi vankeudella toimittajia, jotka julkaisevat virallisen tiedon vastaista aineistoa, mutta rangaistus lieveni lopullisessa versiossa sakoksi.

Comittee to Protect Journalists -järjestön johtaja Joel Simon lähetti viime kuussa al-Sisille kirjeen, jossa syytettiin Egyptiä journalistien mielivaltaisesta kohtelusta. CPJ:n kesäkuun alun tilaston mukaan Egyptissä oli työnsä vuoksi vangittuna vähintään 18 toimittajaa, mikä on korkein järjestön Egyptistä tilastoima luku, Simon kirjoitti.

Sittemmin ainakin viisi toimittajaa lisää on pidätetty. Useimmiten heitä syytetään yhteyksistä kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan.

Uusi laki määrää terroristiryhmän rahoittamisesta elinkautisen vankeustuomion, joka Egyptissä on 25 vuotta. Väkivallan lietsonta, mukaan lukien väkivaltaa ihannoivien ajatusten julkistaminen, tuo 5–7 vuotta vankeutta, samoin kuin vastaavia ajatuksia levittävien nettisivustojen luominen tai käyttäminen.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.