Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Bloggaaminen käy kalliiksi Tansaniassa

Johannesburg (IPS – Teldah Mawarire ja Grant Clark) Toimittajan ammatti on perinteisesti ollut vaikea ja jopa vaarallinen monissa Afrikan maissa. Nyt otteet kiristyvät myös netin suhteen esimerkiksi Tansaniassa, joka on alkonut periä kalliita maksuja bloginpitäjltä.

Vuonna 2015 valtaan tullut presidentti John Magufulin hallitus sääti keväällä blogit ja podcastit maksullisiksi Tansaniassa. Kolmen vuoden toimilupa maksaa noin 400 euroa, ja päälle tulee vuotuinen 375 euron maksu. Se merkitsee toiminnan loppumista valtaosalle bloggaajista, joista harva saa tuloja toiminnastaan.

Uusi laki edellyttää lisäksi, että kaikki nettijulkaisemista harjoittavat pitävät kirjaa sivustonsa kävijöistä, sijoittajista, kirjoittajista ja suunnitelmista. Myös nettikahviloilta vaaditaan tarkkaa kirjanpitoa ja valvontakameroiden asentamista tiloihinsa.

Blogeista ja muusta nettisisällöstä on tiukat määräykset.  Loukkaava, uhkaava sekä rikoksiin tai yhteiskunnalliseen epäjärjestykseen yllyttävä aineisto johtaa toimiluvan peruuttamiseen. Lisäksi postaajaa uhkaa liki 2 000 euron sakko ja/tai vuoden vankeus.

Samat rajoitukset koskevat myös kansalaisten nettipostauksia vaikkapa Facebookissa.

Määrittely arveluttaa

Loukkaavan ja uhkaavan sisällön määrittely jää vallanpitäjille, kuten Tansanian viestintävirastolle. On epäselvää, voidaanko esimerkiksi muotiblogin pitäjän kommentti poliitikosta tai netissä esitetty epäily julkisten varojen väärinkäytöstä tulkita loukkaavaksi. Sama koskee yksityishenkilöiden somessa esittämiä poliittisia mielipiteitä.

Määräykset supistavat ilmaisunvapautta ja internetin avoimuutta Tansaniassa. Bloggaajien ja journalistien mahdollisuudet välittää tietoa netissä heikkenevät, ja samalla kansalaisten oikeus saada tietoa kapenee.

Lehdistönvapaus on muutenkin heikentynyt Tansaniassa viime vuosina ja erityisesti Magufulin valtakaudella. Blogit ovat toimineet kaivattuna henkireikänä tässä ympäristössä.

Kurikampanjaa on alettu toteuttaa saman tien. Suosittu räppäri Diamond Platinumz (alias Nasseb Abdul) pidätettiin huhtikuussa, kun hän oli postannut Instagramiin suutelukuvan itsestään ja eräästä naisesta. Se tulkittiin lainvastaiseksi säädyttömyydeksi.

Vastaavia säädöksiä puuhataan muuallakin Itä-Afrikassa. Uganda alkaa heinäkuussa periä somen käyttäjiltä muutaman eurosentin veroa joka päivältä. Taustalla on presidentti Yoweri Musevenin tarve hillitä ”juoruilua”.

Ruandassa säädettiin jo 2016 laki, joka kieltää kaikenlaisen loukkaavan, epämukavuutta aiheuttavan ja kiihdyttävän aineiston levittämisen netissä.