Uutiset / 29.01.2015

Av-kääntäjien sopimus viivästyi edelleen

Elokuvia sekä tv-ohjelmia kääntävien ja tekstittävien av-kääntäjien työehdoista käytävät neuvottelut ovat jälleen viivästyneet. Tuloksen piti olla valmiina tänään kello 17 mennessä eli ennen neuvotteluihin osallistuvan Akavan Erityisalojen hallituksen kokousta. Alun perin takaraja oli viime vuoden lopussa.

"Emme saaneet työnantajan jo tiistaiksi luvattua esitystä palkoista vielä tänäänkään neuvottelun avauksessa. Puolen päivän jälkeen saimme tekstin käsiimme, mutta meidän ja työnantajien näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan olennaisissa palkkakohdissa", kertoo edunvalvontayksikön päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

"Alan työehtojen tervehdyttämiseksi pitäisi sopia, miten palkat kehittyvät lähivuosina. Vain matalasta lähtötason palkasta sopimisella se ei onnistu", Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

"Meille oli myös yllätys, että työnantajapuoli halusi nostaa uudelleen käsittelyyn useita sellaisia tekstikohtia, jotka oli jo kerran käsitelty yhdessä."

Palkkojen lisäksi Savolainen kertoo ongelmien kilpistyvän kahteen muuhunkin kohtaan. Toinen peruskysymys koskee freelancereiden palkkioperustaa eli maksetaanko heille käännettyjen repliikkien vai ohjelmaminuuttien mukaan. Työnantajat lähtevät minuuttihinnoista, mikä ei kääntäjille sovi, sillä tässä mallissa ohjelmatyyppi vaikuttaa huomattavasti työn määrään.

Kolmas ongelma liittyy Yhtyneet-freesopimukseen.

"Yleisradio noudattaa Yhtyneet-sopimusta, ja MTV3:kin noudatti sitä vielä pari vuotta sitten. Haluamme, että av-käännöstoimistoissa Ylelle tehtävät käännöstyöt kytketään tähän jo olemassa olevaan sopimukseen", Savolainen sanoo.

Neuvotteluja pyritään jatkamaan tiiviillä aikataululla vielä ensi viikon alussa.

Lisätietoja:

Petri Savolainen
edunvalvontajohtaja, Suomen Journalistiliitto
050 534 2485 / petri.savolainen (at) journalistiliitto.fi


Helena Lamponen
edunvalvontayksikön päällikkö, Akavan Erityisalat
0201 235 352 / helena.lamponen (at) akavanerityisalat.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.