Kannanotot / 03.02.2016

YOT vastustaa rajua vähennyssuunnitelmaa

YOT:n tiedote:

Ylen ohjelmatyöntekijät, YOT, vastustaa Uutis- ja ajankohtaistoiminnan assistenttien rajua vähentämissuunnitelmaa.

Yleisradio on ilmoittanut alkavien yt-neuvotteluiden tavoitteeksi Pasilan Uutis- ja ajankohtaistoiminnan ja aluetoiminnan assistenttien määrän leikkaamiseen puoleen.

Noin kahdenkymmenen assistenttityötä tekevän henkilön määrän supistaminen peräti kymmenellä henkilötyövuodella johtaisi väistämättä irtisanomisiin.

Samalla hankaloituu toimitusten arki, jonka sujuvuudessa assistenteilla on ratkaiseva rooli. Tämä haitta kohdistuu kärkevimmin aluetoimituksiin, jos yhtiö toteuttaa suunnitelmansa keskittää alueiden assistenttitoiminnot Tampereelle. Tämä merkitsisi myös pakkomuuttoja.

Assistenttien vähentäminen siirtäisi heidän tehtäviään toimittajille, muille työntekijöille ja päälliköille. Näin varsinaisen journalistisen työn tekeminen hidastuisi ja vaikeutuisi. Työpaineen lisääntyessä herää myös kysymys työssä jaksamisesta.

Nyt toimitusten työntekijät saavat ammattimaista apua assistenteiltä muun muassa Ylen vaikeakäyttöisten tietojärjestelmien kanssa. Assistenttien panos on myös korvaamaton toimitusten kalenterien hallinnassa, matkavarausten ja työvuorojen teossa sekä vierailijoiden vastaanotossa. Näin he luovat hyvää Yle-kuvaa myös ulospäin.

YOT vetoaa Yleisradioon, jotta irtisanomiset vältettäisiin ja neuvotteluissa päästäisiin kaikkia kuullen niin työntekijöiden kuin yhtiönkin kannalta suotuisaan ratkaisuun.

 

Hilla Blomberg

YOT:n puheenjohtaja

040-556 9287, hilla.blomberg(at)yle.fi

Olli Koski

Alueen osaston puheenjohtaja

040 769 3259, olli.koski(at)yle.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]