Uutiset / 03.02.2016

Yhdysvaltain tv-uutisista avautui pelottava maailma 2015

Andrew Tyndallin perustama tutkimuslaitos on seurannut kolmen kanavan iltauutisia joka arkipäivä vuodesta 1988. Seurattavaa kertyy 22 minuuttia kanavaa kohti illassa ja yhteensä noin 15 000 minuuttia vuodessa.

Vaikka internetin suosio uutisvälineenä on kasvanut, kolme tv-kanavaa kokoaa yhä suurimman yleisön, yhteensä noin 24 miljoonaa katsojaa per ilta, ilmenee Pew-tutkimuslaitoksen raportista. Kaikkien kaapelikanavien yhteenlaskettu yleisö jää parhaaseen katseluaikaan 3,5 miljoonaan, joten Tyndallin seuraamat kanavat antavat yhä osuvimman kuvan siitä, mitä ulkomaanuutisia amerikkalaisille kerrotaan.

Kuten lähes koko 2000-luvun, Latinalainen Amerikka, Afrikka ja Itä-Aasia (Kiina, Japani, ja Koreat) jäivät uutisissa lähes huomiotta. Myöskään ilmastonmuutoksesta ei puhuttu juuri muutoin kuin Pariisin huippukokouksen yhteydessä, ja sekin jäi pahasti San Bernardinon joukkomurhan jalkoihin.

Tyndallin mukaan ulkomaanuutisten aihepiiri oli viime vuonna erityisen kapea niin, että valtaosa kynnyksen ylittäneistä aiheista liittyi terrorismiin tai Lähi-itään. ”Ei ebolaa eikä Fukushimaa, ja innostus paavinkin ympärillä alkoi laantua”, Tyndall sanoo.

Euroopasta uutisiin nousivat Charlie Hebdo, pakolaiskriisi ja Pariisin marraskuiset terrori-iskut, jotka kaikki istuvat kotimaan poliitikkojen pelkoa lietsovaan käsikirjoitukseen, hän jatkaa.

Niukasti ulkomaanaiheita

Kolme tv-kanavaa omisti 2015 arkipäivien uutisajastaan 6,5 prosenttia ulkopoliittisille aiheille, mikä kattaa siis muutakin kuin ulkomaanjuttuja. Se on alle puolet vuosien 1988–2014 keskiarvosta. Taustalla nähdään lähestyvät presidentinvaalit sekä portinvartijoiden käsitys, jonka mukaan kansa on kyllästynyt ulkopolitiikkaan.

Eniten lähetysaikaa saaneet ulkomaanaiheet olivat:

  • Lähi-itään julistettu islamilainen valtio Isis
  • Pariisin marraskuiset terrori-iskut
  • Euroopan pakolaisvirrat
  • Paavin vierailu Kuubaan ja Yhdysvaltoihin
  • Syyria
  • Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta
  • Terrori-isku Charlie Hebdo -lehteen Pariisissa
  • Germanwingsin lentoturma Alpeilla
  • Irak
  • Afganistan

Televisiokanavien 150 suurimman uutisaiheen joukkoon mahtui kaikkiaan 41 ulkomaanjuttua. Joukossa oli jokunen hyväkin uutinen, kuten Kuuban-suhteiden paraneminen tai Pariisin ilmastosopu.

Kiina ei yltänyt listalle lainkaan ja Israel-Palestiina-konflikti jäi hyvin vähälle huomiolle. Saharan eteläpuolisesta Afrikasta uutiskynnyksen ylitti vain Zimbabwessa ammuttu Cecil-leijona.

Tyndallin mukaan tv-kanavat välittävät – kenties tiedostamattaan – pelottavaa maailmankuvaa, joka hyödyttää republikaanien vaalikampanjaa.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.