Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Aulis Starck. Kuva/Bild: Heli Saarela

Vikesin Auli Starck kannustaa journalisteja solidaarisuustyöhön

“Sananvapaus ja tiedonsaanti eivät toteudu maailmanlaajuisesti eikä näitä oikeuksia voi Euroopassakaan pitää itsestään selvinä”, sanoo Vikesin Auli Starck.

Elokuussa Viestintä- ja kehityssäätiö Vikesin toiminnanjohtajana aloitti Auli Starck, pitkään Kehitysyhteistyön kattojärjestössä Kepassa työskennellyt ympäristötieteilijä. Hän on toiminnanjohtajana Kirsi Koivuporras-Masukan sijainen ja tehtävässä ensi vuoden toukokuuhun saakka.

“Sananvapaus ja tiedonsaanti eivät toteudu maailmanlaajuisesti, eikä näitä oikeuksia voi Euroopassakaan pitää itsestään selvinä”, Starck sanoo.

“Sananvapauden puolustamisessa on Vikesillä ja suomalaisilla toimittajilla tehtävää ja myös annettavaa. Voimme esimerkiksi jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä journalismin etiikasta ja oikeuksista niin toimittajille kuin viranomaisillekin.”

Vikesissä eletään loppuvuodesta jännittäviä aikoja, sillä ulkoministeriön hankerahoituksella toimivan säätiön lähes kaikki hankkeet ovat vuodenvaihteessa katkolla. Tällä hetkellä Vikesillä on hankkeita Nepalissa, Myanmarissa, Somaliassa ja Keski-Amerikassa.
”Alkuvuodessa on käynnistymässä uusi, Tansanian ja Nepalin journalistien välistä vertaistukea virittelevä hanke. Rahoituspäätökset toki selviävät vasta joulukuussa”, Starck sanoo.

Hankkeessa tuettaisiin nimenomaan journalisteina työskenteleviä naisia.
”Monessa maassa toimittajat ovat enimmäkseen nimenomaan miehiä. Naistoimittajan asema voi olla huonompi ja myös turvattomampi”, Starck toteaa.

Auli Starck toivottaa Journalistiliiton jäsenet ilolla mukaan Vikesin toimintaan.
”Kollegoiden vertaistuki on tärkeää kehittyvien maiden journalisteille. Otamme mielellämme vapaaehtoistyöntekijöitä mukaan esimerkiksi kouluttajiksi ja mentoreiksi, jakamaan omaa ammattitaitoaan.”

Hyvin onnistunut Sananvapautta maahanmuuttajille –hanke kuuluu myös vuodenvaihteessa loppuviin. Jatkoa on kuitenkin suunnitteilla.
”Nyt kun monet hankkeeseen osallistuneet maahanmuuttajatoimittajat ovat voimaantuneet tekemään juttuja myös Suomessa, aiomme miettiä miten niitä saataisiin myös enemmän julki.”

Vikes on ständillään mukana Journalismin päivässä 12.10. Helsingin Lasipalatsissa. Uudistuneet verkkosivut osoitteessa vikes.fi