Uutiset / 10.11.2011

Vikes kymmenkertaistaa journalistiliiton solidaarisuusrahan!

 Viestintä ja kehitys –säätiö Vikes on toiminnallaan yli kymmenkertaistanut Journalistiliiton solidaarisuusrahan vaikutuksen! Runsaassa viidessä vuodessa Vikes on kanavoinut konkreettisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin noin 2,1 miljoonaa euroa. Tämä on ollut mahdollista suomalaisten journalistien ja journalistijärjestöjen sekä ulkoministeriön tuella.

Vikes toteuttaa vuoden 2011 aikana yhtätoista kehitysyhteistyö- ja mediakasvatushanketta viidellä mantereella. Hankkeiden yhteenlaskettu vuosibudjetti on yli puoli miljoonaa euroa. Ulkoministeriö rahoittaa hyväksymistään hankkeista 85%, mutta yksikään hanke ei olisi toteutunut ilman journalistien omaa 15%:n rahoitusta.

Tämän noin 75 000 euron omarahoitusosuuden hankimme itse eri lähteistä mm. rahankeräyksin ja myymällä taidegrafiikkaa. Journalistiliitto on delegoinut oman solidaarisuustoimintansa Vikesille ja tukee sitä journalistien solidaarisuusrahalla. Muistakin taustayhteisöistämme osa on jo budjetoinut pysyvän avustuksen Vikesille omarahoitusosuuden kartuttamiseksi. Moni toimittaja antaa myös vapaaehtoisen työpanoksensa kouluttajana, hankkeiden arvioijana tai Vikesin hallituksen jäsenenä.

Pienikin tuki, hattukeräykset ja syntymäpäivälahjoitukset auttavat paljon. Toivomme myös, että taustayhteisöissämme tartuttaisiin ajatukseen työkavereiden haastamisesta kuukausilahjoittajiksi Vikesin hankkeiden tukemiseksi.

Tukitili: Sampo 800014-71350307 * Keräyslupa ESLH-2009-07939/Tu-52

Toimisto Vilhonvuorenkatu 11 D 7, 00500 HELSINKI

Toiminnanjohtaja Marjut Helminen +358 40 5811003, marjut.helminen(a)welho.com

 

Vikesin hankkeet syksyllä 2011

 

Kaukasia

Vuoden 2011 alussa Georgiassa, Armeniassa ja Azerbaidzhanissa käynnistyi tämän maanosan kriisialueiden journalistien ja kansalais-journalistien koulutushanke. Heitä koulutetaan ja tuetaan verkostoitumaan ja tuottamaan viholliskuvista vapaata journalismia ja välttämään provosoivaa uutisointia mm. rajat ylittävän tiedonhankinnan ja yhteistyön avulla.

Aasia

Riippumattomien dokumentintekijöiden koulutus Yangon elokuvakoulussa Burmassa/ Myanmarissa rakentaa perustaa totalitarismista eroon pyrkivän yhteiskunnan journalismille.

Tutkivan journalismin tukihanke Nepalissa on avannut nuorille journalisteille mahdollisuuksia kouluttautua ja osallistua tutkivien juttujen tekoon asiantuntijoiden sparrauksessa.

 

Keski-Aasian journalistien ammattiliittojen rakennustyö on edennyt siihen pisteeseen, että ammatillinen järjestäytyminen ottaa tuulta paikallisesti ja valtakunnallisesti Kirgisiassa ja Tadžikistanissa. Kazakstanissa kehitys on ollut hitaampaa, mutta sielläkin on löydetty ydinjoukko toimituksista opiskelemaan edunvalvonnan ja median vapauden kysymyksiä.

 

Toisena hankkeena Keski-Aasiassa on sananvapautta edistävän verkoston kehittämishanke, josta vastaa kansainvälinen sananvapausverkosto IFEX. Sananvapaus-keskustelua on viritetty eri medioissa mutta myös kadunvarsijulistein ja julkisin tietoiskuin.

Afrikka

Namibian median itsesääntelyhankkeessa on yhdessä Misa-Namibian ja Editors Forumin kanssa hyväksytty paikalliset Journalistin ohjeet, perustettu mediavaltuutetun toimisto niitä tulkitsemaan ja nyt tätä toimintaa esitellään ympäri maata journalisteille ja yleisölle.

Tansanialaisten toimittajien internetkoulutus antaa uusia työkaluja paikallis- ja valtakunnallisten medioiden kollegoille. Monipuolistunut tiedonhankinta on johtanut entistä parempiin juttuihin.

Tansaniassa on Mtwara-Lindin yhteisömedia-hankkeessa asennettu tänä vuonna suomalaisten lahjoituksina saadun radiostudion laitteisto.

Nigerian ympäristötoimittajien asiantuntevat tutkivat jutut, joilla kiinnitetään huomio öljyjätin vastuuttomiin ympäristötuhoihin, rakentavat uutta suuntaa ratkaisujen etsimisessä maan ahdinkoon.

Keski-Amerikka

Nicaraguassa erinomaisesti menestynyt Karibian-meren alueen freelancereiden verkoston tukihanke jatkaa vapaiden toimittajien verkostoitumista, lisää heidän ammattitaitoaan ja työmahdollisuuksiaan. Hankkeen turvin on parannettu syrjäisten ja vähemmistökielisten alueiden journalistien asemaa ja mm. perustettu paikallinen televisioasema.

Lähi-itä

Mediaosaamisen kehittämishanke Palestiinassa yhdessä DIAK:in kanssa on tarjonnut mahdollisuuksia palestiinalaisille lisätä ammatillista osaamista ja medialukutaitoa. Hankkeen myötä myös suomalaisille opiskelijoille on tarjoutunut mahdollisuus tutustua palestiinalaisten arkeen. 

Venäjä

Venäjän Karjalassa Karjalan Sanomien ulkoasu-uudistus on viittä vaille valmis. Petroskoissa on koulutettu suomenkielisiä kollegoita ja kaksi toimitusharjoittelijaa on käynyt opiskelemassa lehdentekoa Itä-Suomen maakuntalehdissä.

Suomi

Laajaa mielenkiintoa journalismin opetuksen saralla on herättänyt kaksivuotinen Kulmakivi-viestintäkasvatushanke, jonka avulla on rakennettu verkkoyliopistoon koulutuskokonaisuus journalismista kehitysmaissa. Viiden opintopisteen koulutuskokonaisuuden on suorittanut jo 120 suomalaista ja 60 tansanialaista ja ghanalaista opiskelijaa. Hankkeeseen olemme saaneet mukaan yliopistoja ja korkeakouluja Suomesta, Tansaniasta ja Ghanasta. Kaikille avoimen aineiston löytää osoitteesta http://kulmakivi.ning.com/.

 

Lisää hankkeista: www.vikes.fi



Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.