Uusimmat

Venäjän media vahvistuu Kirgisiassa

Bišek (IPS – Chris Rickleton) Kirgisian tiedonvälitys on ollut suhteellisen vapaata ja äänekästä keskiaasialaisiin naapurimaihin verrattuna. Ukrainan kriisi on kuitenkin kasvattanut Venäjän valtiollisen median suosiota kirgiisien parissa.

Yhdysvaltain kehitysapuviraston Usaidin rahoittama tuore kysely kertoo, että 94 prosenttia kirgisialaisista seuraa politiikkaa koskevia uutisia televisiosta. Venäjän valtiollinen kanava ORT on Kirgisian toiseksi katsotuin.

Viidennes vastanneista nosti ORT:n seuratuimmaksi kanavakseen ja 16 prosenttia piti sitä luotettavimpana. Vuosi sitten vastaavat luvut olivat 13 ja 10 prosenttia.

Kirgisian oman ORTK:n suosijoiden osuus laski 38:sta 34 prosenttiin ja luotettavuus 32:sta 29 prosenttiin.

Neljä vuotta sitten ORT johti Kirgisiassa mediakampanjaa, joka pohjusti maan silloisen presidentin Kurmanbek Bakijevin väkivaltaista syrjäyttämistä.

Bišekissa odotetaan Venäjän informaatiosodan kiihtyvän lähikuukausina, kun Kirgisian johto pohtii liittymistä Venäjän johtamaan Euraasian tulliliittoon. Hallitus epäröi, koska Kirgisialle ei ole luvattu sen vaatimia myönnytyksiä. Myös kansalaisten vastustus on tuplaantunut viime vuoden kymmenestä prosentista.

 

Ukraina kiinnostaa

BBC:n kirgisiankielisen palvelun toimittaja Nargiza Riskulova arvioi, että useimmat venäjää puhuvat kirgiisit seuraavat kotimaan asioita ORTK:sta ja ulkomaanuutisia ORT:n kautta.

”Ukraina kiinnostaa, koska Venäjä on siitä kiinnostunut. Venäläiset kanavat ovat monille ainoa ulkomaanuutisten lähde. Nettiä käyttää vain viidennes asukkaista”, hän sanoo.

”Lyön vetoa, että keskivertokirgisialainen nauttii vuodessa enemmän Venäjän propagandatuotteita kuin tataari, tšetšeeni tai jakutialainen”, Kirgisian edellisen hallituksen kansliapäällikkö Edil Baisalov kirjoitti huhtikuun alussa AkiPress-lehdessä.

Tulokset näkyvät hänen mukaansa parlamentissa, joka apinoi Venäjän lainsäädäntöä, ja nuorisoryhmissä, jotka toistavat Venäjän homokammoista ja lännenvastaista retoriikkaa. Osa kirgiiseistä on ilmeisesti ”väsynyt itsenäisyyteen”, Baisalov kärjisti.

Perinteisesti Venäjää kannattaneet lehdet ovat heijastelleet ORT:n linjaa Ukrainan tapahtumista ja muista aiheista.

Venäjänkielinen Delo Nomer -lehti hyökkäsi huhtikuussa Yhdysvaltain rahoittamaa Radio Free Europea vastaan otsikolla ”Venäjän-pelkoista hysteriaa”. Radio oli väittänyt, että lehti saa rahoitusta Moskovasta.

Venäjänkielinen Dengi y Vlast -lehti suomi Kirgisian uutta pääministeriä Jomart Otorbajevia, että tämä haluaa torpata maansa liittymisen Venäjän johtamaan tulliliittoon.

 

Maksettua ”informaatiota”

Kirgisian median rahoituslähteitä on vaikea selvittää. On täysin mahdollista, että rahaa tulee Venäjältä ja muista ulkomaisista lähteistä, sanoo ORTK:n neuvoa-antavan neuvoston puheenjohtaja Ilim Karypbekov.

Hänen mukaansa ongelma on kuitenkin laajempi, koska viestimet eivät ole taloudellisesti kannattavia. ”Mikä tahansa kärjekäs poliittinen ristiriita tarjoaa mahdollisuuden ansaita rahaa tietynlaisella uutisoinnilla.”

Tuloksena ei ole niinkään informaatiosota kuin informaatiotyhjiö, ”jossa viestimet hyökkäävät poliitikkojen ja toistensa kimppuun, mutta eivät valaise asioita”, Karypbekov kiteyttää.

Kirgisian heiveröinen demokratia ja strateginen sijainti tekevät sen mediasta alttiin manipulaatiolle, hän jatkaa. ”Elämme lukuisten sisäisten ja ulkoisten etujen ristipaineissa. Poliittinen spekulointi on tuottoisaa ja objektiivisuus kallista.”

 

***

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes tukee journalistien omaa järjestäytymistä ja sananvapaustyötä Kazakstanissa, Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa, joissa on tarpeen vahvistaa riippumattoman median ja journalismin kehitystä.