Uutiset / 13.06.2012

Vankilan pelko vaimentaa nettikeskustelua Thaimaassa

Oikeus katsoi, että Premchaiporn oli laiminlyönyt välittäjän vastuun, joka määritellään sotilasvallan aikana vuonna 2007 säädetyssä tietokonerikoslaissa. Sen mukaan portaalin ylläpitäjä on vastuussa keskustelupalstojen sisällöstä, ja Premchaipornin saitille oli ilmaantunut kuningasperhettä loukkaavaa aineistoa.

Oikeuden puheenjohtaja Kampol Rungrat korosti, että niin blogien kuin Facebook-sivustojenkin ylläpitäjien on poistettava ”kielletyt” kommentit välittömästi.

Oikeus ei pitänyt lieventävänä sitä, että rikoksen tapahtuma-aikaan 2009 Prachatai-sivustolle tuli noin 2 800 kommenttia päivässä.

”Tämä on ennakkotapaus tietokonerikoslain tulkinnasta. Kaikkien nettipalvelujen ylläpitäjien on alettava valvoa sisältöjä tarkasti”, Premchaipornin asianajaja Teerapan Pankeere sanoo.

Tuomio tuli samaan aikaan, kun netin käyttö lisääntyy Thaimaassa vilkkaasti. Jo 18 miljoonaa maan 66 miljoonasta asukkaasta liikkuu verkossa, ja sinne hakeutuvat myös yhä useammat yritykset.

Itsesensuuri yleistyy

”Chiranuch Premchaipornin tuomitseminen siitä, mitä joku muu kirjoitti hänen sivustollaan, on vakava uhka internetin tulevaisuudelle Thaimaassa”, Googlen Aasian- ja Tyynenmeren osaston tiedottaja Taj Meadows sanoo.

Hän muistuttaa, ettei puhelinyhtiöitäkään panna vastuuseen siitä, mitä ihmiset luuriinsa juttelevat.

Moni sivusto on jo hiljentynyt, ja itsensensuuri on kasvussa, sananvapautta valvovan Southeast Asian Press Alliancen johtaja Gayathry Venkiteswaran varoittaa.

Nettikansalla on ollut Thaimaassa kovat ajat vuoden 2006 sotilaskaappauksen jälkeen. Verkkoa suitsittiin erityisesti Bangkokin veristen katumellakoiden aikaan 2010. Bangkokissa toimiva Freedom Against Censorship laskee, että vuoden 2006 jälkeen valtio on sulkenut 878 196 nettisivustoa, joista 90 000 oli Facebookissa.

Aasialainen tapa

Thaimaalla on Aasiassa kosolti hengenheimolaisia. Myös Malesian ja Intian laki rajaa tiukasti nettikeskustelua. Vielä suoremmat hyökkäykset lehdistönvapautta vastaan ovat tavallisia Kiinassa, Pohjois-Koreassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Premchaipornin puolesta oikeudessa todistanut ulkomaalainen henkilö muistutti, että Euroopassa sivustojen ylläpitäjät eivät ole vastuussa muiden tuottamasta aineistoista.

Thaimaassa saittien ylläpitäjät rinnastetaan lehtien päätoimittajiin, Bangkokin Chulalongkornin yliopiston journalismin osaston johtaja Pirongrong Ramasoota sanoo.

”Tässä pitää tehdä selvä ero tai tietokonerikoslain käyttö nettiliikenteen hiljentäjänä jatkuu”, hän jatkaa.

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.

Liitto tukenasi kesälläkin

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa. Juhannusaattona perjantaina 20.6. toimistomme on suljettu.

Journalistiliitto lahjoittaa rahaa Gazan journalistien turvaksi

Lahjoitus ohjataan Palestiinan journalistien perustamiin solidaarisuuskeskuksiin, joissa journalistit voivat työskennellä turvallisesti. Journalistiliitto on useasti vedonnut Gazan journalistien puolesta.