Uutiset / 16.02.2021

Valko-Venäjän journalisteja vastaan iskettiin aamulla

Kaikki vietiin. Vain pari laturia ja piuhoja jäi jäljelle. Journalisters hem har genomsökts och myndigheterna har beslagtagit arbetsredskap och -material. Kuva:
Suomen Journalistiliitto tuomitsee jyrkästi Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen tämänaamuisen iskun maan journalisteja ja journalistijärjestöjä vastaan. Poliisiksi esittäytyneet miehet hakivat varhain aamulla maan journalistiliiton BAJ:n puheenjohtajan Andrei Bastunetsin kotoaan. BAJ:n lehdistösihteeri Barys Haretski ja lakimies Aleh Aheyeu vietiin myös, kertoo BAJ verkkosivuillaan. BAJ:n toimistossa suoritettiin etsintä. Viranomaiset eivät vielä ole kertoneet virallista syytä hyökkäykseen maan journalisteja edustavaa järjestöä vastaan. Homelin kaupungissa freelance-toimittaja Larisa Štširjakovan kotona tehtiin etsintä ja kaikki hänen työkalunsa ja tallennusvälineensä takavarikoitiin. BAJ raportoi myös monista muista kotietsinnöistä ja pidätyksistä eri puolilla maata ainakin 20 paikkakunnalla. Myös toimittajien perheitä on ahdisteltu - toimittaja Yaugen Merkisin isän kotiin tehtiin etsintä ja isän ja veljen tietokoneet ja puhelimet takavarikoitiin. ”Valko-Venäjän journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja on peloteltu mielivaltaisin pidätyksin ja rikossyyttein. Nyt heitä ja heitä edustavia järjestöjä vastaan hyökätään järjestäytyneesti ja koordinoidusti,”, sanoo liiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola. ”Ja tämä tapahtuu Euroopassa, muutaman sadan kilometrin päässä Suomesta. Eihän tällaista voi sietää!” Suomen Journalistiliitto vaatii kaikkien pidätettyjen välitöntä vapauttamista takavarikoitujen tavaroiden palauttamista. ”ETYJ:n, Euroopan Neuvoston ja Euroopan Unionin on ryhdyttävä lopultakin tositoimiin sananvapauden ja lakiin perustuvan oikeusvaltion palauttamiseksi ja diktaattori Aljaksandr Lukashenkan sortotoimien lopettamiseksi”, Rekola sanoo. Journalistiliitto toivoo Suomen ulkoministeriön ponnistelevan voimakkaammin ja painostavan Valko-Venäjän viranomaisia turvaamaan sananvapaus ja journalistien oikeudet Valko-Venäjällä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.