Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Kaikki vietiin. Vain pari laturia ja piuhoja jäi jäljelle. Journalisters hem har genomsökts och myndigheterna har beslagtagit arbetsredskap och -material.

Valko-Venäjän journalisteja vastaan iskettiin aamulla

Suomen Journalistiliitto tuomitsee jyrkästi Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen tämänaamuisen iskun maan journalisteja ja journalistijärjestöjä vastaan.

Poliisiksi esittäytyneet miehet hakivat varhain aamulla maan journalistiliiton BAJ:n puheenjohtajan Andrei Bastunetsin kotoaan. BAJ:n lehdistösihteeri Barys Haretski ja lakimies Aleh Aheyeu vietiin myös, kertoo BAJ verkkosivuillaan. BAJ:n toimistossa suoritettiin etsintä. Viranomaiset eivät vielä ole kertoneet virallista syytä hyökkäykseen maan journalisteja edustavaa järjestöä vastaan.

Homelin kaupungissa freelance-toimittaja Larisa Štširjakovan kotona tehtiin etsintä ja kaikki hänen työkalunsa ja tallennusvälineensä takavarikoitiin. BAJ raportoi myös monista muista kotietsinnöistä ja pidätyksistä eri puolilla maata ainakin 20 paikkakunnalla. Myös toimittajien perheitä on ahdisteltu – toimittaja Yaugen Merkisin isän kotiin tehtiin etsintä ja isän ja veljen tietokoneet ja puhelimet takavarikoitiin.

”Valko-Venäjän journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja on peloteltu mielivaltaisin pidätyksin ja rikossyyttein. Nyt heitä ja heitä edustavia järjestöjä vastaan hyökätään järjestäytyneesti ja koordinoidusti,”, sanoo liiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola.
”Ja tämä tapahtuu Euroopassa, muutaman sadan kilometrin päässä Suomesta. Eihän tällaista voi sietää!”

Suomen Journalistiliitto vaatii kaikkien pidätettyjen välitöntä vapauttamista takavarikoitujen tavaroiden palauttamista.
”ETYJ:n, Euroopan Neuvoston ja Euroopan Unionin on ryhdyttävä lopultakin tositoimiin sananvapauden ja lakiin perustuvan oikeusvaltion palauttamiseksi ja diktaattori Aljaksandr Lukashenkan sortotoimien lopettamiseksi”, Rekola sanoo.
Journalistiliitto toivoo Suomen ulkoministeriön ponnistelevan voimakkaammin ja painostavan Valko-Venäjän viranomaisia turvaamaan sananvapaus ja journalistien oikeudet Valko-Venäjällä.