Uutiset / 25.02.2014

Vakoilun pelko ajoi Somalian islamistit sulkemaan netin

En käsitä, miksei hallitus tee mitään. Se voisi etsiä vaihtoehtoista palvelua, mutta sen sijaan meidät on jätetty pimeyteen”, valittaa Mogadishussa elektroniikkaliikettä pitävä Osman Ali.

Al-Qaidan liittolainen al-Shabaab antoi tammikuussa Somaliassa toimiville teleoperaattoreille uhkavaatimuksen, että niiden on suljettava kännyköiden ja juuri valmistumassa olleen valokuitukaapelin kautta kulkevat nettiyhteydet, koska länsimaat vakoilevat niiden avulla muslimeja.

Islamistien pelko nettiä kohtaan juontuu Edward Snowdenin urkintapaljastuksiin. Al-Shabaab säikähti, että amerikkalaiset pystyvät jäljittämään sen johtajien liikkeitä ja lähettävät miehittämättömiä lennokkeja tappamaan heidät, arvioi somalialainen tutkija Mohamed Yusuf.

Kymmenen miljoonan asukkaan Somaliassa on reilut 125 000 netinkäyttäjää. Kymmenet tuhannet Hormuud Telecom -yhtiön asiakkaat eivät ole päässeet puhelimillaan nettiin helmikuun 6. päivän jälkeen. Kiinteä laajakaista kuitenkin toimi vielä helmikuun puolivälissä.

Aseella uhaten

Mogadishun pormestari Mohamed Nur Tarsan selitti medialle, että al-Shabaab pakotti aseella uhaten Hormuudin väen sulkemaan netin. Hormuud sanoo hallitsevansa yli 60:tä prosenttia mobiili- ja laajakaistapalveluista Somalian keski- ja eteläosissa. Yhtiö ei ole kommentoinut sulkua virallisesti.

”Käsittääkseni meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa, olemme vain yrittäjiä emmekä voi uhmata aseellisen joukon määräyksiä. Yritimme vakuuttaa, ettei palvelumme vahingoita asiakkaita millään tavoin, mutta se ei auttanut”, kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä Hormuudin työntekijä.

Operaattorin nettisulku ulottuu Mogadishussa ja maan eteläosissa paljon laajemmalle kuin al-Shabaabin hallitsema alue. Koillisessa Puntmaassa ja luoteisessa Somalimaassa toimivat toisten operaattorien verkot.

Pyyhkeitä hallitukselle

Sisäministeri Abdikarim Hussein Guled tuomitsi tammikuussa Al-Shabaabin uhkavaatimuksen ja varoitti yrityksiä yhteistyöstä sissien kanssa. Somalian hallituksen toiminta herättää kuitenkin tyytymättömyyttä.

Sosiaalisessa mediassa syytetään, ettei hallitus pysty takaamaan teleyhtiöiden turvallisuutta, koska muuten se olisi voinut määrätä Hormuudin jatkamaan palveluaan.

Opiskelija Mustaf Jama sanoo, että mobiilinetti oli tärkein apu hänen opinnoissaan, mutta nyt hän joutuu turvautumaan nettikahvilaan. ”Olemme taantuneet neljännesvuosisadan. En ymmärrä, miksi meitä rangaistaan tällä tavalla?”

***

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes on vuoden 2014 alussa aloittanut suurprojektin Somaliassa


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.