Uusimmat

Vakavaa asiaa pilapiirtäjistä Cannesissa

Cannes (IPS – A.D. McKenzie) Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjan ulkopuolella esitettiin tänä vuonna lehdistönvapautta käsittelevä dokumentti Caricaturistes – Fantassins de la Democratie (Sarjakuvapiirtäjät – demokratian jalkaväki), joka esittelee 12 piirtäjää eri puolilta maailmaa.

Ranskalaisen Stéphanie Valloatton ohjaama filmi liikkuu muun muassa Tunisiassa, Norsunluurannikolla, Burkina Fasossa, Ranskassa, Israelissa ja Venezuelassa. Yhteiskunnan epäkohtien ja tekopyhyyden esittäminen humoristisessa valossa ei ole kaikkialla riskitöntä.

Syyrialainen Ali Ferzat oli arvostellut presidentti Bashar al-Assadin hallitusta piirroksissaan. Ferzat sai vuonna 2011 kimppuunsa armeijan sotilaat, joiden tarkoituksena oli pahoinpidellä hänen kätensä niin, ettei hän kykenisi enää piirtämään.

Ferzatin sormet onnistuttiin pelastamaan ulkomailla, kun Cartooning for Peace -järjestö riensi hänen avukseen. Järjestön perustivat vuonna 2006 ranskalainen pilapiirtäjä Plantu ja entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Valloatto kertoo, että Cartooning for Peace toimi dokumentin innoittajana, sillä tuottaja Radu Mihaileanu ihailee järjestön työtä ihmisoikeuksien puolesta ja Plantun kampanjointia suvaitsevaisuuden edistämiseksi.

Valloatto pyydettiin ohjaajaksi aiemman dokumenttikokemuksensa vuoksi. ”Tutustuminen Plantuun ja Cartooning for Peacen työhön teki minuun valtavan vaikutuksen”, hän sanoo.

Elokuvassaan esiintyviä pilapiirtäjiä hän kuvaa sanoilla ”12 rakastettavaa hullua, jotka tavoittavat koomisen ja traagisen kaikilta maailman kolkilta”. Elokuvan mukaan pilapiirtäjät vaarantavat henkensä puolustaakseen demokratiaa hymy kasvoillaan ja kynä ainoana aseenaan.

Valloatton mukaan filmi sisältää sekä hyvää huumoria että vakavan sanoman. ”Toivomme, että mahdollisimman moni näkisi elokuvan, koska se voi innostaa meitä kaikkia taistelemaan suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta alasta riippumatta.”

Samaan aikaan elokuvan kanssa piti ilmestyä aihetta käsittelevä kirja, mutta – ironista kyllä – ranskalainen kustantaja vetäytyi hankkeesta, koska pilapiirrokset hyökkäsivät sen mukaan katolista kirkkoa vastaan. Apuun tuli Actes Sud -kustantamo, jolta kirja tulee ulos 28. toukokuuta.