Uutiset / 22.05.2014

Vakavaa asiaa pilapiirtäjistä Cannesissa

Ranskalaisen Stéphanie Valloatton ohjaama filmi liikkuu muun muassa Tunisiassa, Norsunluurannikolla, Burkina Fasossa, Ranskassa, Israelissa ja Venezuelassa. Yhteiskunnan epäkohtien ja tekopyhyyden esittäminen humoristisessa valossa ei ole kaikkialla riskitöntä.

Syyrialainen Ali Ferzat oli arvostellut presidentti Bashar al-Assadin hallitusta piirroksissaan. Ferzat sai vuonna 2011 kimppuunsa armeijan sotilaat, joiden tarkoituksena oli pahoinpidellä hänen kätensä niin, ettei hän kykenisi enää piirtämään.

Ferzatin sormet onnistuttiin pelastamaan ulkomailla, kun Cartooning for Peace -järjestö riensi hänen avukseen. Järjestön perustivat vuonna 2006 ranskalainen pilapiirtäjä Plantu ja entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Valloatto kertoo, että Cartooning for Peace toimi dokumentin innoittajana, sillä tuottaja Radu Mihaileanu ihailee järjestön työtä ihmisoikeuksien puolesta ja Plantun kampanjointia suvaitsevaisuuden edistämiseksi.

Valloatto pyydettiin ohjaajaksi aiemman dokumenttikokemuksensa vuoksi. ”Tutustuminen Plantuun ja Cartooning for Peacen työhön teki minuun valtavan vaikutuksen”, hän sanoo.

Elokuvassaan esiintyviä pilapiirtäjiä hän kuvaa sanoilla ”12 rakastettavaa hullua, jotka tavoittavat koomisen ja traagisen kaikilta maailman kolkilta”. Elokuvan mukaan pilapiirtäjät vaarantavat henkensä puolustaakseen demokratiaa hymy kasvoillaan ja kynä ainoana aseenaan.

Valloatton mukaan filmi sisältää sekä hyvää huumoria että vakavan sanoman. ”Toivomme, että mahdollisimman moni näkisi elokuvan, koska se voi innostaa meitä kaikkia taistelemaan suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta alasta riippumatta.”

Samaan aikaan elokuvan kanssa piti ilmestyä aihetta käsittelevä kirja, mutta – ironista kyllä – ranskalainen kustantaja vetäytyi hankkeesta, koska pilapiirrokset hyökkäsivät sen mukaan katolista kirkkoa vastaan. Apuun tuli Actes Sud -kustantamo, jolta kirja tulee ulos 28. toukokuuta.

 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.