Uutiset / 27.05.2010

Uusi kuva-arkisto perusteilla

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt journalistisen kuva-arkiston perustamishankkeen. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo ja sen ohjaukseen osallistuvat valokuva-alan toimijat. Arkisto perustetaan Museoviraston kuva-arkiston yhteyteen.

Tallentamisen kohteina ovat sekä yksittäisten lehtivalokuvaajien elämäntyöt että lehtitalojen tuhoutumisvaarassa olevat massa-aineistot. Hanke turvaa itsenäisyyden ajan uutiskuva-aineistojen säilymisen ja tuo ne saataville osana kansallista muistia, eurooppalaista kulttuuriperintöä ja poliittisen historian kuvastoa.

Kuva-arkistoja digitoidaan suunnitelmallisesti tutkimuksen, opetuksen ja julkaisutoiminnan tarpeisiin. Sähköiset kuva-aineistot tarjotaan saataville Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen (KDK) verkkopalvelun kautta, joka liitetään osaksi Euroopan digitaalista kirjastoa Europeanaa.

KDK-hankkeessa parannetaan kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitaalisten aineistojen saatavuutta ja pitkäaikaissäilytystä. Filmikauden aineistoille järjestetään museaaliset pitkäaikaissäilytyskriteerit täyttävät varastointiolosuhteet.

Vallitsevat tekijänoikeusratkaisut huomioidaan sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.

Tiedustelemme kiinnostustanne keskustella arkistonne tulevaisuudesta journalistisen kuva-arkiston kanssa. Otattehan yhteyttä 23.6.10 mennessä.

Parhaiten olemme tavoitettavissa:

koordinaattori Inkamaija Iitiä inkamaija.iitia@nba.fi p. 044-2777 552 ark. klo 13 - 15

tutkija Raija Linna raija.linna@nba.fi p. 044-2727 551 ark. klo 13 -15


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.