Uutiset / 20.11.2014

Tv-asema Isistä vastaan

”Kanava on olemassa vain, koska onnistuimme ottamaan televisiokameran ja satelliittiantennin mukaamme, kun pakenimme Mosulista”, kertoo Ninawan tulevaisuus -nimisen kanavan johtaja Akram Taufiq, 56. 

Terroristiryhmä Isis otti vallan Pohjois-Irakin Ninawan osavaltion pääkaupungissa Mosulissa kesäkuun alussa. 

Taufiq ei olisi koskaan uskonut, että jotain sellaista voisi tapahtua. 

”Heiltä vei vain kolme päivää saada ote koko kaupungista”, hän muistelee.

Saddam Husseinin vallan aikana 11 vuoden ajan Taufiq työskenteli Irakin julkisella tv-kanavalla. Kun Hussein syöstiin vallasta, Taufiqista tuli Mosulin julkisen kanavan johtaja. Hän työskenteli siellä, kunnes joutui pakenemaan Isistä kesäkuussa. Sen jälkeen hän perusti Ninawan

tulevaisuus -tv-aseman Pohjois-Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin Erbiliin. 

Vapaaehtoisarmeija harjoittelee 

Ninawan tulevaisuus lähettää joka päivä uutiset yhdeksältä illalla. Sen lisäksi sillä on suora lähetys tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Kanavan koko henkilökunta koostuu vapaaehtoisista.

Uutisjuontaja Hani Subhi kertoo viimeisimpiä uutisia. Niistä yksi kertoo uudesta harjoitusleiristä, johon osallistuu 4 000 hengen vapaaehtoisjoukko nimeltään Ninawan poliisi. Armeija on perustettu taistelemaan Isiksen joukkoja vastaan.

Myöhemmin vapaaehtoisten on tarkoitus soluttautua Mosuliin ja liittyä siellä jo piileskeleviin, Isistä sabotoiviin joukkoihin.

Armeija on rekrytoitu aiemmin Mosulista Kurdistaniin paenneiden joukosta. 

”Emme voi luottaa kehenkään, joka tulee nyt Mosulista ja sanoo haluavansa liittyä joukkoihimme, koska kuka tahansa voi olla Isiksen vakooja”, sanoo Taufiq. 

Puheluja Isis-kaupungista 

Kanavan suosituin osuus ovat suorat lähetykset, joissa Mosuliin jääneet soittavat ja kertovat tilanteestaan. Jutuntekopäivänä soittajia oli yli 1 700. Vain pieni osa pääsee läpi lähetykseen.

Ensimmäinen soittaja on entinen poliisi Abu Omar, joka on piilossa, koska entisen turvallisuuskoneiston jäsenet ovat Isiksen ensisijaisia kohteita. 

”Odotan hartaasti, että Ninawan poliisijoukot saapuvat kaupunkiin. Liityn niihin ensimmäisenä ja autan tappamaan nämä paskiaiset”, hän kertoo piilopaikastaan Mosulissa. 

Elinolosuhteen kaupungissa ovat vaikeat. 

”Sähköä on vain kaksi tuntia joka neljäs päivä, joten turvaudumme generaattoreihin. Vettä tulee vain joka toinen tai kolmas päivä, joten sitä täytyy säilöä kylpyammeisiin ja tynnyreihin”, kertoo Abu Younis. 

Pahinta on kuitenkin turvattomuus. 

”Jos ihmisiä ei teloiteta avoimesti, heitä katoaa. Kotikaupungistani on tullut valtava ulkoilmavankila.”

”Menimme ansaan”

Lähes kolme miljoonaa irakilaista elää maan sisäisinä pakolaisina. Heistä puoli miljoonaa on paennut Mosulista. 

Yksi tunnetuimmista on Atheel al Nujaifi, joka oli Ninawan maakunnan kuvernööri ennen Isiksen vallankaappausta. Nyt hän on yksi tv-aseman taustavoimista. 

Hän myöntää, että monet Mosulin asukkaat toivottivat Isiksen tervetulleeksi.

”Ennen valtausta pyrin aina vakuuttamaan kaikille ulkopuolisille, ettei Mosulilla ollut mitään tekemistä Isiksen kanssa. Viikko sen jälkeen, kun he tulivat, kaikki Mosulissa ymmärsivät, että olimme menneet ansaan.”

 (Inter Press Service)


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.