Uutiset / 26.03.2020

Tuotantoyhtiöille uudet ohjeet koronaepidemian varalle

Journalistiliitto, suomalaisen audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tuottajien edunvalvoja APFI, Näyttelijäliitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Suomen elokuvasäätiö SES ovat yhdessä täsmentäneet ohjeita, joilla pyritään välttämään koronavirustartunnat av-tuotannoissa. Nämä ohjeet tulevat voimaan 26.3.2020 alkaen. Tätä suositusta päivitetään. Järjestöt seuraavat viranomaismääräyksiä ja tarkentavat suositusta myös niiden edellyttämällä tavalla.
 1. Tuotantoyhtiö ilmoittaa selkeästi työsuojelusta vastuussa olevan henkilön, johon työryhmän jäsenet voivat olla yhteydessä ja joka antaa tietoa ja toimintaohjeita työturvallisuuteen ja työryhmän jäsenen terveydentilaan liittyvissä asioissa.
 2. Työturvallisuuteen liittyvät vähintään tämän suosituksen mukaiset yleiset työsuojelutoimenpiteet ilmoitetaan kaikille tuotannossa työskenteleville.
 3. Kuvauspäivää ennen toimitetaan kyseistä kuvauspäivää koskevat erityiset työsuojelutoimet kuvauksiin tulevalle henkilöstölle. Henkilöstöllä mahdollisuus olla yhteydessä etukäteen työsuojelusta vastaavaan henkilöön.
 4. Tuotantoyhtiö kartoittaa ne työryhmän jäsenet, jotka kuuluvat riskiryhmään tai joiden kotitaloudessa on riskiryhmään kuuluva henkilö. Työntekijä ja työnantaja sopivat toimintatavoista, esim. muutoksista työnkuvassa.
 5. Työryhmää informoidaan sairaspoissaoloa koskevista säännöistä. Flunssaoireisten työryhmän jäsenten tulee pysytellä kotona, kunnes oireet ovat poistuneet. Oma ilmoitus sairastumisesta on lähtökohtaisesti riittävä. Korona-tartunnan osalta noudatetaan lääkärin määräyksiä.
 6. Siirtymät kuvauspaikalle ja kuvauspaikkojen välillä hoidetaan mahdollisuuksien mukaan omilla kulkuvälineillä.
 7. Työryhmän koko kuvauspaikalla suunnitellaan niin, että kohtauksia kuvattaessa työtilassa olisi mahdollisimman vähän ihmisiä ja niin, että turvaetäisyyden (suositus 2 m) pitäminen muihin työryhmän jäseniin olisi mahdollista.
 8. Kuvauspaikkatyöskentelyssä eri ryhmät toimivat toisistaan erillään. Kuvauspaikalla on tarjolla tarpeellisia suojavälineitä ja -aineita.
 9. Työ- ja taukotilojen sekä työvälineiden hygieenisyydestä huolehditaan jatkuvasti kuvauspäivän aikana. Puhdistettavia työvälineitä ovat mm. mikrofonit, kuulokkeet, kuvauksissa käytettävä tarpeisto.
 10. Näyttelijä pukeutuu itse puvustajan ohjeiden mukaisesti, ja asettaa mikrofonin äänihenkilön ohjeiden mukaisesti. Myös vaatteiden säilytyksessä huolehditaan niiden hygieenisyydestä.
 11. Maskissa ja kampaamossa huolehditaan maskeeraajan/kampaajan ja näyttelijän tarpeellisesta suojauksesta sekä siitä, että maskeerauksessa käytettävät työvälineet ja -aineet eivät levitä mahdollista tartuntaa.
 12. Intiimien kohtausten kuvaamista on vältettävä. Näyttelijällä on oikeus kieltäytyä lähikontaktista esim. suutelemasta.
 13. Työ ja tauot järjestetään niin, että tarpeettomat kohtaamiset voidaan välttää. Ruoka toimitetaan kuvauspaikalle lähtökohtaisesti yksittäispakattuna. Ruoan jakeluun ei saa muodostua jonoa tai ruuhkaa.
 14. Puku-, tauko- ja ruokailutilat ovat niin väljiä, että samanaikaisesti sisällä oleskelevien välillä on mahdollista pitää turvaetäisyys (suositus 2 m).
 

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.